Carignan druif bij de grootsten van Frankrijk?

carignan druifDe Carignan druif was ooit zeer geliefd vanwege zijn enorme productiviteit van soms wel 200 hectoliter per hectare. Daarnaast voegde hij kleur en kracht toe in blends met andere druiven. Totdat de wereldwijde wijndrinkers zich gingen bekommeren om kwaliteit en finesse, en kwantiteit en kracht – of liever gezegd koppigheid – omsloegen van een voordeel in een nadeel. In Frankrijk werden vele hectares gerooid of simpelweg niet meer gecultiveerd, waardoor bijna de helft van alle Carignan aanplant van de aardbodem verdween. Gek genoeg paste de Carignan zichzelf aan door zijn wortels dieper te laten groeien en door zijn eigen productiviteit te verlagen, waardoor de druif won aan finesse en complexiteit. Deze evolutie werd door een aantal slimme wijnboeren gezien en vele verpieterde hectares met oude wijnstokken werden door hen opgekocht. Sindsdien worden van de oude stokken van de Carignan druif goede rode wijnen gemaakt.

De Carignan druif heeft zijn oorsprong in de regio Aragón in Spanje en is via Italië en daarna Algerije in Frankrijk terecht gekomen. Toen in de jaren zestig door de Algerijnen de toevoer van de druiven naar Frankrijk werd stopgezet, besloten de Fransen die zelf dan maar aan te planten. De Carignan gaat door het leven onder verschillende namen waaronder Cariñena en Mazuelo in Spanje en Carignanne, Rousillon en Catalan in Frankrijk.

De Carignan gedijt uitstekend in warme klimaten, waar hij tot volledige rijping kan komen. In Europa is de Carignan derhalve veel te zien in Zuid-Frankrijk, Noord-Spanje en Italië. Daarbuiten wordt de druif slechts op grotere schaal aangeplant in de Verenigde Staten. In de jaren tachtig was de Carignan de meest aangeplante druif van Frankrijk. Tegenwoordig is hij de nummer vijf van de blauwe druiven.

Ondanks zijn evolutie blijft de Carignan druif een krachtpatser die fors gesnoeid moet worden om er goede wijn van te maken. De druif rijpt laat in het seizoen. De wijnen van de Carignan druif hebben een dieprode kleur en zijn rijk aan tannines en zuren en hebben elementen van rood fruit aangevuld wat kruidigheid (zwarte peper, kaneel). Stevig en streng dus. Daarom wordt de Carignan veel gebruikt in blends met andere druiven zoals de Grenache, Syrah en Cinsault, waaraan hij een flinke ruggengraat toevoegt. De Carignan houdt niet van houtrijping.

Goede mono-cépage wijn wordt slechts gemaakt van oude stokken. Overigens wordt dan vaak de macération carbonique vinificatie methode toegepast, waardoor de fruitigheid van de wijn bevorderd wordt.

Carignan druif bij de grootsten van Frankrijk?

Ja, qua kwantiteit is de Carignan nog steeds een grote jongen. Qua kwaliteit is het een prima druif, vooral in blends met andere druiven, maar om hem nou de groots te noemen? Nee.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.