Wie kent hem eigenlijk niet: de Cabernet Sauvignon druif? Het is één van de meest bekende en gebruikte druiven voor de productie van rode wijn. In de Bordeaux-streek en daarbinnen met name in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor diverse wereldberoemde rode wijnen.
De Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc en heeft zijn oorsprong in de Médoc. De Cabernet Sauvignon druif wordt tegenwoordig overal in Europa aangeplant, maar ook ver daarbuiten in bijvoorbeeld Australië, Chili, Californië en Zuid Afrika.
De Cabernet Sauvignon rijpt vrij laat in het seizoen (vanaf half oktober), heeft een sterke weerstand tegen allerlei ziektes en gedijt goed in warmere klimaten. De Cabernet Sauvignon groeit krachtig en voelt zich thuis op allerlei grondsoorten, zolang die maar niet te vruchtbaar zijn, maar de opbrengst per hectare is relatief laag.
De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil, en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines, waardoor jonge wijnen nogal stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met soepele druiven zoals de Merlot of Cabernet Franc. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon gebruikt om de smaak van wijn van soepele druiven robuuster en complexer te maken. De Cabernet Sauvignon is zeer geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen: het maakt de stevige tannines aanzienlijk zachter en soepeler, waardoor zeer goede wijnen kunnen ontstaan. Door de lange bewaartijd en het sowieso al complexe karakter van de Cabernet Sauvignon – met geur- en smaakelementen van onder meer zwarte bessen, kersen, pruimen, cederhout, leer, tabak en menthol – kunnen na verloop van tijd stevige, volle, complexe wijnen ontstaan. Het rijpingsproces in de fles is uitermate belangrijk bij de Cabernet Sauvignon, omdat gedurende de bewaartijd zowel de smaak als de structuur nog aanzienlijk veranderen. Dus het maken van een uitgebalanceerde Cabernet Sauvignon wijn is zeker niet eenvoudig!
Cabernet Sauvignon: moeder aller druiven?
Door het prominente gebruik in de wereldberoemde Bordeaux wijnen heeft de Cabernet Sauvignon – terecht – een hoge status verkregen. Inmiddels zijn er echter zoveel goede rode wijnen op basis van andere druivenrassen – zie ook de Rood Top 20 – dat we de Cabernet Sauvignon niet meer als moeder aller druiven beschouwen.
De redactie
Alleerst leuke weblog om te lezen, ik ben namelijk recent in de Provence geweest en heb daar met Chateauneuf du Pape kennis gemaakt. Zodoende ben ik mij meer in wijnen gaan interesseren en met name Franse wijnen.
Een van de wijnen die ik onlangs bij de Aldi in Duitsland kocht was dan ook een Cabernet Sauvignon, geblended met Syrah. Wellicht is Aldi voor de purist geen plek om wijn te kopen, maar deze scoorde in een test 85 van de 100 punten op Falstaff. Dus het lijkt mij persoonlijk wel een aardige rode wijn.
Des te interessanter vind ik eigenlijk waar ze vandaan komen en wat voor druiven erin zitten, al wil ik nog steeds een echte Chateauneuf du Pape kopen. Alleen die zitten in een net wat hogere prijsklasse.
Hoi Wesley,
Leuk dat je het artikel leuk vond! En bedankt voor de goede tip. Goede wijn kan soms te koop zijn
in winkels waarvan we het niet verwachten. Ik ben benieuwd en ga de wijn zeker zelf eens proberen.
Prettige avond nog!