Cabernet Franc druif de eeuwige nummer twee?

cabernet francDe Cabernet Franc druif is de nummer drie van de blauwe druiven van het beroemde Bordeaux assemblage-trio, na de grote Cabernet Sauvignon en Merlot druiven. De Cabernet Franc dient daarin als de ondersteunende druif en is daardoor veel minder bekend. Hij wordt daarom ook wel het kleine broertje van de Cabernet Sauvigon genoemd. Echter, de Cabernet Franc is het paradepaardje van de rode wijnen uit de Loire, waar van de druif mooie rode (mono) cépagewijnen worden gemaakt.

De Cabernet Franc is één van de ouders van de Cabernet Sauvignon druif en hij is waarschijnlijk afkomstig uit de Bordeaux. Hoewel er ook DNA sporen in de Cabernet Franc zitten die wijzen op een herkomst uit het Spaanse Baskenland. In de Loire wordt de druif ook wel ‘Breton’ genoemd en in de Saint-Emilion ‘Bouchet.’

De Cabernet Franc gedijt goed in relatief koele klimaten, mede vanwege zijn snelle rijping. Daarom kan hij dienen als een soort rijpheids-verzekeringspremie in de Bordeaux-blends met de later rijpende Cabernet Sauvignon en/of Merlot. Ook in de Sud-Ouest wordt hij veel gebruikt. Buiten Frankrijk wordt de druif vooral aangeplant in Noord-Italië, Hongarije en Californië. De Cabernet Franc houdt van kalkrijke grond, zand- en kleibodems en is een goede groeier.

De Cabernet Franc is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementan van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden (en volgens sommigen ook potloodslijpsel). Bij minder goede rijping komen ook plantaardige tonen van groene paprika en gemaaid gras naar voren. Verder zijn de wijnen zacht van smaak en vaak al vrij snel op dronk.

In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe. Tenslotte wordt de druif ook gebruikt als basis voor rosé wijn.

Cabernet Franc: de eeuwige nummer twee?

In het Westen van de Bordeaux (bijvoorbeeld in de Médoc) geldt hij vaak als nummer drie, in het Oosten van de Bordeaux (bijvoorbeeld in Saint-Emilion) geldt hij als nummer twee en in de Loire als nummer één. Gemiddeld tweede dus.

1 Reactie
  1. Net als in de Loire is de cabernet franc in Hongarije nummer 1, naar mijn bescheiden mening mooier en spannender dan cabernet sauvignon of merlot. Twee wijnregio’s steken er met kop en schouders bovenuit:
    In het zuiden van Hongarije ligt de Hongaarse wijnregio Villány, ook wel de Bordeaux van Hongarije genoemd. In de winter ligt er in Hongarije 99 van de 100 keer een dik pak sneeuw en in de zomer is het hier verzengend heet. We praten dan over 40 graden plus. De Bordeaux druiven doen het naast de inheemse druiven erg goed, maar cabernet franc steekt er met kop en schouders boven uit. Prachtige voorbeelden zijn de cabs van Heumann en Wunderlich.
    In het midden van het land ligt het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Europa met een lengte van dik 70 kilometer en breedte van 20km. Hier is de cabernet franc ronder en na wat jaren houtrijping fluweelzacht. Wijnhuis Ikon maakt een prachtig exemplaar genaamd Evangelista en die van wijnhuis Feind is ook zeer aangenaam.
    Verwacht geen koopjes. Hongaarse topwijn heeft zijn prijs. Maar tussen de 12 en 25 euro proef je Hongaarse wijnen, die je menige Bordeaux wijnen doet vergeten…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.