Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore: een rode topper

Bricco Paradiso Barbera d'Asti SuperioreTijdens één van de eerste serieuze proeverijen met ons panel, stuitten we op deze fantastische Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore uit 2009. Geholpen door De Grote Hamersma, waarin een broertje uit de Il Falchetto familie uit de Piemonte stond, hadden we deze wijn geselecteerd.

Deze Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore doet z’n mooie naam eer aan: wij waren meteen verkocht door de heerlijke fruitsmaak en subtiele vanilletonen. Inmiddels vele proeverijen later, staat deze topper nog steeds bovenin in de Rood Top 20 (momenteel op 2). We hebben sinds kort de vintage 2010 in huis en hopen dat die onze hooggespannen verwachtingen waar gaat maken.

Deze Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore is afkomstig van het wijngoed Il Falchetto, Piemonte, Italië, waar de familie Forno al vier generaties lang wijn maakt. In 1940 startte Pietro Forno op dit wijngoed met het produceren van Moscato en de generaties na hem breidde hun wijnmakerij uit met meer en andere wijnen. In 2000 werd het wijngoed Il Falchetto met zowel het wijngoed Bricco Paradiso als het wijngoed Pian Scorrone uitgebreid. Vandaag de dag wordt het wijngoed geleid door de gebroeders Giorgio, Fabrizio en Adriano Forno. Het wijngoed is zo’n 25,5 hectare groot en er worden 11 verschillende wijnen geproduceerd.

Piemonte

De Piemonte, gelegen in het noorden van Italië (grenzend aan Frankrijk en Zwitserland) wordt aan drie kanten omringd door bergen. De naam Piemonte is afkomstig van het Latijnse pedemontium of Pedemontis (ad pedem montium) en betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ in het Italiaans.

Met zijn vele verschillende DOC en DOCG wijnen in vier gebieden is Piemonte, na Toscane één van de bekendste wijnstreken van Italië. Bekende wijnen uit de Piemonte zijn Barbera, Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Grignolino, Malvasia en Asti spumante. De meeste wijnen worden geproduceerd op familielandgoederen in relatief kleine wijngaarden.

De belangrijkste druiven uit deze regio zijn de nebbiolo, bekend van beroemde Barolo’s, Barbaresco’s en Gattinara’s, de barberadruif (Barbera d’Asti, Barbera d’Alba etc.) en de moscato (muskaatdruif).

De Piemonte staat niet alleen bekend om zijn heerlijke wijnen, ook kun je er erg lekker en goed eten; hartige gerechten met witte truffels, fonduta (een variant van de Zwitserse kaasfondue), rijst, vlees, pasta en gevulde groenten behoren tot de regionale heerlijkheden.

Ook zit in de Piemonte, vooral in Turijn ’s werelds grootste vermoutproducenten. Denk hierbij aan Martini & Rossi (zo bekend dat voor veel mensen martini gangbaarder is dan vermout).

Proefnotitie:

De diep donkerrode kleur en de ‘benen’ verraden de sterke aanwezigheid van donkerrood rijp fruit en een fors alcohol percentage (15%). Met daaraan toegevoegd subtiele vanilletonen, door goedgeslaagde houtrijping, geeft dit een echte kwaliteitswijn. Deze Bricco Paradiso uit 2009 is inmiddels volwassen en duidelijk een jaartje ouder en beter dan de Carbuné (de andere Barbera d’Asti de Rood top 20): zwaarder en voller. [lees verder]

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.