Bourgogne wijn populairder in 2012

bourgogneIn 2012 is de verkoop van wijnen uit de Bourgogne in de supermarkten gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne).

Stijgende verkoop Bourgogne wijn

In Frankrijk is er door de supermarkten in 2012 zowel meer rode als witte Bourgogne wijn verkocht en werden er voor het eerst meer dan 30 miljoen flessen (per jaar) verkocht. Totale opbrengst: zo’n 200 miljoen euro. In volume steeg het aantal verkochte flessen Bourgogne wijn met 6 procent ten opzichte van 2011 en in waarde was dit 6,9 procent ten opzichte van 2011. De gemiddelde prijs van een verkochte fles  lag vorig jaar op €6,60.

Rode Bourgogne

Uit de cijfers blijkt dat de rode bourgogne steeds meer en meer gewaardeerd wordt. De verkopen van deze rode wijn (en met name de pinot noirs) stegen met 5 procent (1,7 miljoen flessen meer dan in 2011), terwijl in heel Frankrijk de verkoop van rode AOC-wijnen daalde met 0,8 procent.

Witte Bourgogne

De verkoop van witte bourgogne steeg met 6,7 procent ten opzichte van 2011.  De verkoop van de Bourgogne aligoté steeg, evenals de verkopen van de witte Mâcon en Chablis.

Mousserende wijnen

Ook de verkoop van mousserende wijn, Cremant de Bourgogne vertoonde een stijging. In totaal werden er 6,3 miljoen flessen verkocht. Dit betekende een omzetstijging van 4,8 procent.

(Deze mousserende wijn wordt gemaakt van minimaal 30% pinot noir of chardonnay en het resterende deel mag afkomstig zijn van de druivensoorten aligoté, melon of cacy)

Bourgogne, de wijnstreek

De wijnstreek de Bourgogne kent een eeuwenlange wijntraditie en is bekend om de rode en witte wijnen die er worden geproduceerd, van vooral de druivensoorten pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In totaal is er meer dan 29.000 hectare aan wijngaarden en produceert het wijngebied zo’n 1,4 miljoen hectoliter (2003) aan wijn. Daarvan is het overgrote deel wit, zo’n 67 procent. 32 procent is rood en rosé de mousserende wijn, Cremant de Bourgogne, beslaat 8 procent van de totale productie.

De Bourgogne bestaat uit vier regio’s:

  • Chablis
  • Côte d’Or (Côte de Nuits & Côte de Beaune)
  • Côte Chalonnaise
  • Mâconnais

(Ook ligt een gedeelte van de Beaujolais in deze wijnstreek.)

De meest voorkomende druivenrassen in deze wijnstreek  zijn:

Wit

  • Chardonnay
  • Aligoté
  • Pinot Blanc
  • Melon de Bourgogne

Blauw

Bron: BIVB, Wijnwereld

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.