De twee Franse wijnstreken Champagne en Bourgogne die hoopten op een plekje op de Lijst van Werelderfgoederen van UNESCO, hebben te horen gekregen dat hun kandidatuur niet doorgaat. Althans voor nu. In 2015 zullen de twee Franse wijnstreken gewoon weer meedingen voor een plekje op de lijst van UNESCO. Maar worden ingediend als kandidaat is nog geen garantie: alle 21 lidstaten van de World Heritage Commissie moeten overtuigd zijn van de geschiktheid van een kandidaat.
Climats en grotten
Zowel de mozaïek van de wijnbouwpercelen in de Bourgogne, die bekend staat als climats, en de kelders en grotten van de Champagnestreek, hadden een aanvraag ingediend bij het Franse ministerie van Cultuur en Milieu, om als kandidaat naar voren te worden gebracht voor een plekje op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. De werelderfgoederen die op deze lijst staan hebben een beschermde status.
In plaats van de Bourgogne en de Champagne zullen de 25.000-jaar oude grotschilderingen in Chauvet en de vulkanen van de Auvergne worden voorgedragen als kandidaten voor Frankrijk voor de 38e zitting van de World Heritage Committee in juli 2014.
Teleurgestelling in de Bourgogne
50.000 handtekeningen steunden de kandidatuur van de Bourgogne en, hoewel er een groot gevoel van verwachting heerste, was men teleurgesteld, maar niet verbaasd over het nieuws dat het kandidatuurschap niet door ging.
Krystel Lepresle, hoofd van het Climats project samen met Aubert de Villaine van Domaine de la Romanee Conti, vertelde Decanter.com, ‘UNESCO heeft nieuwe regels opgesteld die inhouden dat een land niet meer dan één natuurlijke landschap en één culturele bezienswaardigheid mag voordragen, dus we wisten dat onze kansen verminderd waren. Maar we gaan gewoon door met ons programma voor duurzame ontwikkeling dit jaar. ‘
Werelderfgoederen Frankrijk
Frankrijk heeft momenteel 37 werelderfgoederen, waaronder bijvoorbeeld de wijngaarden van Saint Emilion. Maar ook de Franse keuken staat op de lijst van culturele werelderfgoederen. In 2010 is er door deskundigen van Unesco besloten dat de Franse traditionele gastronomische maaltijd met de bijbehorende ceremonie eromheen voldeed aan alle voorwaarden om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te worden opgenomen. Dit was overigens de eerste keer dat een gastronomisch gebeuren erkend werd als werelderfgoed.
Immaterieel cultureel erfgoed
Met de lijst van immaterieel cultureel erfgoed wil Unesco wereldwijde tradities en gebruiken beschermen. Volgens de stichting gaat het om een “sociaal gebruik dat als doel heeft om de belangrijkste momenten in het leven van individuen en groepen te vieren”. Zo staat bijvoorbeeld ook de Flamenco op deze lijst.
Nederland heeft het verdrag tot er bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed niet getekend. Het Nationale Unesco Commissie in Nederland hoopt dat dit wel gaat veranderen, zodat bijvoorbeeld Sinterklaas of de Elfstedentocht ook als cultureel erfgoed kunnen worden benoemd.
Bron: Decanter.com