Chinese investeerders kopen weer chateaus Bordeaux

wijngaarden BordeauxChinezen zijn dol op de Bordeaux; op de wijnen, maar ook op de chateaus die de Bordeaux herbergt. En sinds 2008 zijn er al aardig wat chateaus in de Bordeaux overgegaan in Chinese handen. Soms werden er dure hotels van gemaakt, maar soms bleef de wijngaard en het wijn chateau intact en werd er gewoon doorgegaan met het produceren van wijn.  Even leek de liefde van de Chinezen uit te gaan naar de Bourgogne, waar door rijke Chinezen of Chinese investeerdersgroepen ook een aantal chateau’s werden opgekocht.

Maar de liefde voor de Bordeaux lijkt terug, want deze week lazen we in het nieuws dat de Chinezen weer aan het kopen zijn.

Chateau La Fleur Jonquet

Zo kocht de Chinese architect Wengcheng Li Chateau La Fleur Jonquet, gelegen in Graves. Dit chateau is overigens niet het eerste chateau van deze Chinese architect. Al eerder kocht hij Chateau La Dominante, in Saint-Denis de Pile en Chateau Lucas in Castillon-la-Bataille.

Chateau La Fleur Jonquet is ongeveer 10 hectare groot en is een familiebedrijf. Laurence Lataste verkoopt haar chateau, omdat geen van haar drie kinderen het in de toekomst zal willen overnemen. (Franse krant Sud-Ouest).

Chateau La Fleur Jonquet richt zich met name op de export. Waarom? “Gewoon omdat het makkelijker is voor een moeder, om één week per jaar naar België of Zwitserland te gaan dan elke weekend hardlopend tentoonstellingen en beurzen af te gaan. “, aldus Laurence Lataste tegen Sud-Ouest.

“Wij produceren ongeveer 50.000 flessen per jaar. Hiervan zijn er 10,000 wit en de rest is rood. Wij exporteren 75% naar België, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, Ontario, Japan en China. Wij verkopen aan wijnhandelaren en restauranthouders. Niets aan de handel. ”

Chateau de Pic, Chateau l’Enclos en Chateau Patarabet uit de Bordeaux ook verkocht

Maar het bleef niet alleen bij Chateau La Fleur Jonquet. Op Decanter.com lees ik dat ook Chateau de Pic, gelegen in de Cadillac Côtes de Bordeaux, Chateau l’Enclos, gelegen in Sainte Foy la Grande en Chateau Patarabet in Saint Emilion zijn recent overgegaan in de handen Aziatische investeerders.

Naar verluidt is Chateau L’Enclos verkocht aan Cheng Qu, eigenaar van de Haichang Group, en de drijvende kracht achter het Dalian wijnfestival in China. Cheng Qu heeft al verschillende landgoederen in de Bordeaux in handen, zoals Chateau Baby, Chateau Chenu-Lafitte en Chateau Branda.

Chateau de Pic in Cadillac is vermoedelijk gekocht door de Chinese industrieel Wu, waarvan de hoofdactiviteit is de distributie van Baiju alcohol in China. Wu heeft een Chinese manager om full-time wonen in het pand werkzaam zijn.

Verkocht chateaus Bordeaux

Bron: Decanter.com, Sud-Ouest

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.