Buitenlandse investeerders dol op de Bordeaux

Buitenlandse investeringen BordeauxVanaf begin van 2011 wordt er gemiddeld één wijn chateau per maand in de Bordeaux aan een Chinese investeerder verkocht, lees ik op Decanter.com. Sinds 1997 toen de Taiwanese Peter Kwok Chateau Haut Brisson kocht, zijn er er zo’n 50 wijn chateaus, die gelegen zijn in de Bordeaux regio verkocht aan investeerders uit Taiwan, China, Japan en Singapore zegt makelaar Maxwell-Storrie-Baynes tegen Decanter.

Deze wijn chateaus zijn zo aantrekkelijk voor Chinese investeerders dat veilinghuis Christie’s zelfs een aparte tak hiervoor heeft opgericht. Maxwell-Storrie-Baynes is verantwoordelijk voor deze tak en heeft een lijst van verkopen samengesteld en concludeert uit deze lijst dat er nu 40 chateaus in handen zijn van Chinese eigenaren, maar er moet hierbij wel gezegd worden dat het niet altijd even duidelijk is waar de kopers precies vandaan komen. Vaak worden de chateaus gekocht door investeerdersgroepen en de zakelijke adressen kunnen zich ergens anders bevinden dan daar waar de eigenaren vandaan komen.

De reden dat Chinese investeerders, zoals bijvoorbeeld Cheng Qu (eigenaar van 10 verschillende Bordeaux landgoederen), de wijn chateau’s opkopen, wordt ingegeven door het verlangen de groeiende groep Chinese consumenten te voorzien van wijn. Binnen 5 a 10 jaar zal de Chinese middenklasse, die steeds meer en meer wijn gaan drinken, een grotere markt vormen dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bourgogne, waar vorig jaar luid protest uitbrak toen een chateau werd opgekocht door een Chinese investeerder, wordt in de Bordeaux met andere ogen naar de investeerders gekeken. Nu kent de Bordeaux al een lange geschiedenis van buitenlandse investeringen (Belgen, Engelsen, Australiërs, Amerikanen etc.) dus is het ook niet nieuw. Plus dat het aantal hectare aan wijngaarden in de Bordeaux vele malen groter is. De Bordeaux telt zo’n 120 hectare aan wijngaarden, terwijl dit er maar 28.000 zijn in de Bourgogne. En er zijn in de Bordeaux ook zoveel chateaus (zo’n 8000) dat de chateaus die in Chinese (of Aziatische) handen zijn, maar een klein percentage (0,5) van het geheel vormt.

Belgen ook dol op de Bordeaux-streek

Niet alleen Chinezen, Japanners en andere Aziaten zijn dol op de Bordeaux, ook de Belgen hebben een grote liefde voor de streek. Niet alleen drinken ze veel Bordeauxwijn in België (253.000 hectoliter werd er in 2012 naar België geïmporteerd en dat maakt België na China en Duitsland het derde exportland van Bordeauxwijnen), ook waren de eerste buitenlandse investeerders in deze wijnstreek van Belgische komaf. Vandaag de dag zijn er 37 Belgische families in de Bordeaux gevestigd en 25 families produceren ook echt wijn.

 

Bron: Decanter, Knack.be

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.