Bordeaux gevat in een infographic

Wijn BordeauxDe export van wijn uit Bordeaux groeit en groeit én verslaat ook nog eens alle voorgaande records, las ik van de week. Het afgelopen jaar is het aandeel van de Bordeaux in de totale export van 17% naar 28% gestegen. Een bloeiende vraag vanuit China en het herstel van de vraag op de traditionele Europese en Amerikaanse markten, zorgen hiervoor. Tussen juli 2011 en juli 2012 werd er vanuit de Bordeaux 2,33 miljoen hectoliter wijn geëxporteerd. 2,33 miljoen hectoliter Bordeaux wijn met een waarde van zo’n 2,29 miljard euro.

De Bordeauxwijnen hebben een grote aantrekkingskracht; ze ademen stijl uit, evenals kracht en je hebt het idee dat er een goed verhaal achter zit. Een wijn uit de Bordeaux voelt als een wijn met een lange geschiedenis. Je denkt aan grote kastelen, jonkdames en jonkheren, grote balfeesten…

Grote wijnnamen als: Saint-Emillion, Pomerol, Margaux; het ligt allemaal in de Bordeaux. Waarom?

Kenmerken van de wijnstreek Bordeaux

De Bordeaux is uitermate geschikt voor de wijnbouw. Het klimaat en de bodem zijn dan ook heel belangrijk (en in het geval van de Bordeaux ook heel erg gunstig).

De ligging van de Bordeaux aan de Atlantische Oceaan zorgt voor een gunstig klimaat. De Atlantische Oceaan heeft een matigende invloed op de temperatuur; geen extreme kou in de winter en het voorjaar, geen extreme hitte in de zomer. En, ook niet onbelangrijk; er is voldoende neerslag.

De bodem(terroir) in de Bordeaux is erg goed voor de wijnbouw. De bodem is arm, maar bevat wel drie erg belangrijke elementen: kalk, kiezel en klei. Deze bodem is ideaal voor het verbouwen van de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignnon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carmenère (allen blauw) en ook voor de witte druivensoorten Sémillon en Sauvignon’.

De Bordeauxstreek ligt aan de Garonne, de Dordogne, de Gironde en de rivieren verdelen het Bordeauxgebied in drie hoofdgedeelten. Rechts van de Dordogne ligt de rechteroever, links van de Gironde en Garonne de linkeroever. Tussen beide rivieren ligt het gebied Entre-Deux-Mers (tussen twee zeeën, of: tweestromenland). Dit gebied dankt zijn naam aan de ligging: het ligt tussen de rivieren Garonne en de Dordogne.

In de onderstaande Infographic staan de gebieden (plus wat karakteristieken van druiven en ook nog een overzicht van de ‘blends’ van verschillende wijnen) mooi weergegeven. Over de Bordeaux valt enorm veel te vertellen. Te veel om nu te doen, maar op een ander tijdstip kom ik zeker nog op de Bordeaux terug 😉

Bordeaux-wijnen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.