Het nieuwe boek van Ilja Gort – The making of the cover

Ilja Gort heeft een nieuw boek geschreven. In Château Slurp beschrijft Ilja Gort een jaar uit het leven van een wijnboer, met bijbehorend wijnchâteau, in Frankrijk. Toen Ilja Gort 18 jaar geleden zijn Château in Frankrijk kocht, had hij nog geen benul wat het leven van een wijnboer inhield. Nu 18 jaar verder weet hij dat wel degelijk en daarover schrijft hij in zijn nieuwe boek. Het nieuwe boek is het verhaal van het dagelijkse leven op het château.

Heeft Ilja Gort spijt? Nee, ik denk het niet. Hij leeft immers als een “Gort in Frankrijk’

Naast het schrijven van een boek, is het maken van een boek niet zomaar gedaan. Het moet gecorrigeerd worden, misschien herschreven, gedrukt en natuurlijk niet geheel onbelangrijk: Voorzien van een aantrekkelijke voorkant.

Een nieuw Slurpboek – the making of de cover

Zo. Het ligt in de winkel. Twaalf maanden chateauleven gebotteld in een boek. Ik wil het niet direct vergelijken met het aanleggen van de Birmaspoorweg, maar een eitje is het niet. En is het eindelijk af, dan ben je nog niet klaar. Een boek heeft namelijk ook een omslag nodig.

Een kijkje achter de schermen.

Het nieuwe boek van Ilja Gort – The making of the cover 1

Uitgever Bruna is van mening dat de grijpreflex van de potentiële koper het meest wordt geprikkeld met een cover die Het Franse Leven ademt in al zijn zalig nietsdoen. Teneinde bij de argeloze boekenkoper de indruk te versterken dat een Fransman de hele dag niets anders doet dan eten en wijn drinken, dient er een smakelijk ogend tafeltje gedekt.

De wijnboer wil van deze gelegenheid gebruik maken om wat sluikreclame voor zijn product te maken. Oudergewoonte begint hij zijn bouteilles in beeld te schuiven.

Door respectievelijk vleien, prijzen en dreigen met liefdesontzegging, weet fotografe Caroline het aantal flessen uit te onderhandelen tot één, waarna de rust zich herstelt en de sessie een aanvang kan nemen.

Het nieuwe boek van Ilja Gort – The making of the cover 2

Zo’n opstelling in de palle zon (34°C) leidt tot keiharde gelaatsschaduwen en Franse kazen die geheel zelfstandig de tafel beginnen te verlaten. IJlings wordt het rustieke tableau vivant de lommer in gesleept.

Het nieuwe boek van Ilja Gort – The making of the cover 3

De uit de Oekraïne overgevlogen stand in neemt plaats en maakt snel een foto om aan zijn Baboeshka te smssen.

Gelukkig maar, want dankzij zijn unieke opname wordt zichtbaar hoe Maître de chai Philippe met een plat gevouwen pizzadoos extra zonlicht ‘blimpt’ op de in schaduw gehulde trekken van de duurbetaalde wijnboeren-lookalike.

Het resultaat; een cover voor Ilja Gort zijn Château Slurp

De wens van uitgeverij Bruna, een cover die Het Franse Leven ademt in al zijn zalig nietsdoen, is in ieder geval vervuld, want de cover ademt zeker het Franse Leven uit. Het leven waarvan je eigenlijk gelijk je koffers wilt pakken en naar het zuiden wilt vertrekken om je daar in het Franse leven te storten.

Het nieuwe boek van Ilja Gort – The making of the cover 4

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.