Biologische wijn top 5

Biologische wijn top 5Het wordt hoog tijd dat wijnbloggers.nl ook een biologische wijn top 5 of 10 gaat opstellen. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want wat is biologische wijn eigenlijk en hoe weet je nu of een wijn biologisch verantwoord gemaakt is?

Wat is biologische wijn?

De gangbare mening is dat biologische wijn gemaakt is van biologisch geteelde druiven. Biologisch geteelde druiven zijn druiven die met respect voor het milieu zijn geteeld, dat wil zeggen zonder gebruik van kunstmest en met een zo minimaal mogelijk gebruik van chemische ongediertebestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen. Er bestaan vele definities op dit gebied, maar het is duidelijk waar het om gaat. Verder wordt tijdens het vinificatieproces in beperkte mate gefilterd en gebruik gemaakt van ‘hulpstoffen’ zoals bijvoorbeeld sulfiet. Dat is overigens niet wezenlijk anders dan het conventionele vinificatie proces.

Hoe weet je of wijn biologische wijn is?

De wijnmakers die zich voorstaan op het biologische karakter van hun wijn zullen dat graag aantonen met een certificaat van een erkende instantie (bijvoorbeeld Ecocert, Nature et Progrès, Suolo e Salute, Demeter, Biodyvin). En natuurlijk zal hun marketing duidelijk maken dat hun wijn biologisch is. Hier is echter wel een kanttekening op zijn plaats: er zijn ook uitstekende wijnboeren die op zeer verantwoorde wijze hun wijn maken, maar die niet beperkt willen zijn door de formele eisen van een bio-certificaat.

Biologische wijn top 5

Waarom slechts een biologische wijn top 5 en geen top 10 of 20? Nou, simpelweg omdat we in onze Rode Wijn Top 20 en Witte Wijn Top 10 slechts 5 biologisch verantwoorde wijnen hebben staan. In de Rosé Top 10 staat er geen! Schamen wij ons daarvoor? Een beetje wel, maar onze grove schatting is dat wereldwijd slechts zo’n 10% van alle (export)wijnen biologisch verantwoord is en laat 5 van de 40 (20+10+10) nou net 12.5% zijn. Mooie score, maar we gaan er wel meer op letten, hoewel wat ons betreft de smaak van de wijn het allerbelangrijkste is en blijft. Gelukkig worden biologische wijnen steeds beter en lekkerder, dus dat komt wel goed!

De biologische wijn top 5 bestaat uit:

Chateau de Nages Vieilles Vignes (Frankrijk, Rood)

Albet i Noya Vinya Laia (Spanje, Rood)

Collefrisio Uno (Italie, Rood)

Conso Sur Organic Sauvignon Blanc (Chili, wit)

Collefrisio Falanghina (Italië, wit)

 

De redactie.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.