Bezoekje aan Wijnhoeve De Kleine Schorre

Wijnhoeve de kleine Schorre - wijngaarden NederlandPas geleden bracht ik een ‘werkbezoek’ aan Wijnhoeve De Kleine Schorre  in Zeeland. Daar vierde zij voor de vijfde keer haar jaarlijks Zeeuws Wijnfeest. Op de agenda stonden een rondleiding, uitgebreide wijnproeverij en Zeeuwse  Zilte Zaligheden.

 Wijnhoeve De Kleine Schorre

De Kleine Schorre (in Dreischor) is opgericht in 2001 en werkt nauw samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or. De wijngaard van De Kleine Schorre beslaat 10 hectare met zo’n 40.000 wijnstokken. Daarmee is zij de grootste wijngaard van Nederland. De keuze van druivenrassen is gevallen op de klassieke rassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Deze druivenrassen komen oorspronkelijk uit de Elzas. Dit heeft zowel te maken met het klimaat waarin deze druiven goed gedijen en ook dat deze wijnen goed aansluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mosselen, Oosterscheldekreeft en oesters.

Een aantal van de wijnen wordt onder de naam Schouwen D®uivenland op de markt gebracht en hebben de kwalificatie landwijn, of Vin de Pays zoals de Fransen het noemen. Andere wijnen komen via het Luxemburgse Cep d’Or op de markt.

De schuur van de Wijnhoeve stamt uit 1735 en is naar zeggen één van de oudste boerderijen uit het dorp. In deze schuur zijn zowel de kelder als het proeflokaal ondergebracht. Maar genoeg over deze Zeeuwse wijnhoeve, ik kwam hier natuurlijk voor de wijnen. Na een rondleiding door de ‘kelder’ in de schuur, was het tijd voor het proeven van de wijnen die de wijnhoeve biedt.

Wijnhoeve de kleine Schorre - wijn proevenWijn proeven Wijnhoeve De Kleine Schorre

Op de proeflijst stonden:

  • Brut de Zélande – Cremant de Kleine Schorre
  • Schouwen D®uivenland Auxerrois+ 2011
  • Schouwen D®uivenland Blanc+ 2011
  • Schouwen D®uivenland Gris+ 2011
  • Zeeuwsch Schorretje Rosé 2011
  • Cep d’Or Pinot Noir 2009

Binnenkort worden de proefnotities aan dit wijnblog toegevoegd.

Het was interessant om in dit kleine wijnhuis een rondleiding en proeverij te krijgen. Van de Kleine Schorre is bekend dat hun wijnen worden geschonken in de Business Class van KLM. Na de wijnproeverij heb ik nog genoten van verschillende Zeeuwse Zilte Zaligheden, onder het genot van de Schouwen D®uivenland Gris+. Het was weer hard werken…

Klik hier voor de foto’s van dit bezoek

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.