Bezoek Chateau de Pez in de Medoc

Chateau de Pez, Medoc, frankrijk

Op uitnodiging van Astrid Guillaume van Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande bracht ik een bezoek aan Chateau de Pez. Een authentiek chateau in de Médoc in Frankrijk. De Médoc ligt aan de linkeroever van de rivier de Gironde. Deze mondt uit in de Atlantische Oceaan. Het wijngebied Médoc bestaat uit 8 appellations, zeg maar (wijn)regio’s. Eén van die wijnregio’s is Saint Estèphe. In deze (wijn)regio ligt Chateau de Pez.

Chateau de Pez, Medoc, frankrijk

De wijnen die Chateau de Pez produceert bestaat uit 4 druivensoorten. De 2 belangrijkste druivensoorten zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Daarnaast voegen ze nog een klein percentage van de druivensoorten Cabernet Franc en Petit Verdot toe. Dit gaat met een uiterste precisie.

Chateau de Pez

Chateau de Pez werkt nog ambachtelijk. Met de hand worden de druiven geplukt, na de pluk worden de bladeren eruit gehaald en vindt er een selectie plaats. Alleen mooie en hele druiven gaan de cuve in na de pluk in september. Toen wij er waren had net de eerste persing plaatsgevonden en waren ze enkele cuve’s aan het schoonmaken.

Chateau de Pez

Na deze eerste persing gaat de ‘wijn’, meer druivensap, over in andere cuves om te gisten (fermentatie). Dan volgt er een proces van rijpen op eikenhouten vaten en het overhevelen van de 2e jaars wijn op andere barriques. Deze barriques worden onder ander vervaardigd in de Bourgogne, de Bordeaux en de Charente. Tegenwoordig kan je vaten als Chateau ook leasen en dat is maar goed ook.

Chateau de Pez

Eén kubieke meter eikenhout, voor het vervaardigen van barriques, kost 4000 euro. Er gaan ongeveer 10 barriques uit 1 zo’n kuub eikenhout, dus even snel gerekend kost 1 barrique maar liefst 400 euro. Met maakloon erbij komt dat op ongeveer 600/650 euro. En dan te bedenken dat Chateau de Pez 2000 van die barriques heeft liggen. Wat een kapitaal! En dan is Chateau de Pez nog maar een ‘klein’ chateau.

IMG_4691

Voor het vervaardigen van de barriques wordt eikenhout gebruikt. De eikenbomen worden heel dicht op elkaar gepland en de takken worden er aan de onderkant afgesnoeid om noesten in het hout te voorkomen. Een noest in een barrique is niet zo handig, deze kan er namelijk uitspatten en weg is je kostbare wijn.

Chateau de Pez

Chateau de Pez is, samen met Chateau Calon Ségur, één van de oudste chateau’s van Saint Estèphe. Het stampt uit de 15de eeuw. In die tijd kwam de eigenaar van Chateau Haut Brion graag op Chateau de Pez om op herten te jagen en werd het chateau een wijnchateau. Er volgen vele eigenaren, waaronder de Pontac familie.

Chateau de Pez

Chateau de Pez is een zogenaamde ” Cru Bourgeois”, terwijl Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande een 2e Grand Cru is. Tegenwoordig is het Champagnehuis Louis Roederer eigenaar van dit lieflijke en mooie chateau. Het levert krachtige mooie donker rode wijnen met ietsje tannines, maar daardoor een wijn die je een tijdje kan laten liggen. Santé!

Chateau de Pez

Ik wil Jean Luc CHAZEAU, maître de chai van Chateau de Pez hartelijk bedanken. Wat kan die man vertellen!

Door: Mireille den Hartog (Van Franse Bodem)

banner

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.