Bezoek aan wijnhuis Torres

Een bezoek aan wijnhuis Torres - Jeroen van MierloHet Spaanse wijnhuis Torres is misschien wel het beroemdste en meest invloedrijke wijnhuis ter wereld. En ook nog het meest milieuvriendelijke.

Niet ver van Barcelona ligt het wijngebied Penedès. Hier komt die typische Spaanse wijn vandaan met bekende namen als Viña Sol, Gran Viña Sol, Sangre de ToroCoronas en nog veel meer.

Het familiebedrijf Torres

Het familiebedrijf wordt geleid door Miguel A. Torres, de vierde generatie. Miguel Torres is meermalen uitgeroepen tot één van ‘s werelds beste en invloedrijkste wijnmakers. Hij heeft de traditionele manier van wijn maken weten te moderniseren.  Zijn motto is: “De beste wijn maken, die je kán maken”. En het uitgangspunt was dit te doen met respect voor de natuur en de omgeving. Hij experimenteerde met internationale druivenrassen in Spanje en zocht bijna verdwenen lokale druivenrassen op om deze opnieuw op te kweken. Inmiddels is Torres uitgegroeid tot een internationaal wijnhuis met wijngaarden in verschillende delen van Spanje, in Chili, Californië en zelfs in China.

Bezoek aan Torres - Jeroen van MierloWaarom Torres?

Tijdens mijn verblijf in Barcelona (waar de Torres wijnen rijkelijk vloeien) besloot ik weer eens op bezoek te gaan bij mijn favoriete Spaanse wijnhuis. Waarom juist Torres mijn favoriete wijnhuis is? Ik zal het je uitleggen.

Zo’n tien, twaalf jaar geleden zat ik aan de Spaanse Costa in een restaurant. De ober vroeg mij of ik wijn bij het eten wilde. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Na het zien van de wijnkaart (met voor mij als leek vooral onbekende wijnen) vroeg ik aan de ober welke wijn hij zou kiezen voor zijn maaltijd. De ober glunderde en zei met een glimlach van oor tot oor:  ”Torres“. Torres? Nooit van gehoord… Hij vertelde mij dat Torres een goed wijnhuis was, niet ver van Barcelona. En hij begon te vertellen over de familie Torres, de lokale trots, de goede wijnen… Het leek of hij al genoot bij de gedachte aan zo’n glas. Nou, doe mij dan maar zo’n Torres, het zal mij benieuwen. En inderdaad. Een mooi glas. En ook al had ik er in die tijd geen verstand van, mij viel wel meteen het verschil op met de Franse wijnen die ik kende. Dit zat meer op mijn persoonlijke smaak dan het Franse gebeuren. En met iedere slok ging ik deze Torres meer en meer waarderen.

Terug in Nederland ben ik op zoek gegaan naar de Torres wijnen. Na goed zoeken kwam ik de Viña Sol en Sangre de Toro tegen. Verder bleek het Torres assortiment in Nederland nog niet te gaan. In de jaren die daarop volgden kwam ik regelmatig in Barcelona en genoot daar altijd -vaste prik- van Torres wijnen. En in Nederland kwam druppelsgewijs meer moois van Torres in de schappen te staan, zodat ik ook thuis kon genieten.

Bezoek aan wijnhuis Torres - Jeroen van MierloTweede bezoek aan Torres in 2010

In september 2010 ben ik weer voor een paar dagen in Barcelona en ga -just for the fun- terug naar Torres.

Het wijnbedrijf ligt in het dorpje Pacs del Penedès. Daar heeft het een groot bezoekerscentrum waar de deuren wijd open staan. Voor wijnliefhebbers is het zeker de moeite waard om te bezoeken.

Het is niet druk, we zitten nog in het voorseizoen. Bij de entree worden we hartelijk ontvangen. Vervolgens komen we in een kleine filmzaal waar we in korte tijd de geschiedenis van de familie Torres en het wijnhuis voorbij zien komen. Daarna worden we uitgenodigd voor de ‘Tunnel der Seizoenen’. Om ons heen zien we de seizoenen in de wijngaard veranderen. Op een knappe manier hebben ze ook de aroma’s hierin verwerkt, wat het tot een bijzondere ervaring maakt. Daarna is het tijd voor de rondleiding. Bij de poorten van de wijnmakerij zien we hoe de versgeplukte oogst wordt afgeleverd. We rijden door de wijngaarden, krijgen uitleg over hoe de verschillende soorten wijn gemaakt worden en gaan de oude- en nieuwe kelders in. Alles hier is tip-top in orde. We zien alles wat je bij een wijnhuis van formaat verwacht.

Maar er zijn ook andere zaken die direct opvallen: Velden van zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s die haast geruisloos voorbij rijden. De natuur en omgeving liggen Torres nauw aan het hart. Zoals de voorvader van Miguel Torres al zei: “Goede wijn zonder respect voor de natuur bestaat niet”. In hun wijnbouw maken ze gebruik van biologische alternatieven voor agressieve producten zoals bestrijdingsmiddelen. In 2010 werd Torres door het drinks business magazine uitgeroepen tot meest ‘groene’ wijnhuis ter wereld.

De rondleiding eindigt met een uitgebreide proeverij, voorzien van een bijpassend hapje. Het was weer een feestje. De wijnen van Torres staan voor een constante kwaliteit en zijn in alle prijsklassen te vinden. Na de proeverij werden we nog getrakteerd op een glas ‘Mas La Plana’, misschien wel Torres’ beroemdste wijn. Ligt in de winkel voor € 45,80. En inmiddels thuis in het wijnrek.

In de afgelopen jaren heb ik bijna het gehele Torres-gamma doorlopen. Lang niet alle geproefde wijnen staan op dit wijnblog. Misschien tijd voor herhaling…

Tot slot de visie van Miguel Torres: Hij wil van elke klant een vriend maken. Hij verkoopt zijn wijnen in 140 landen. En dat wij in Nederland van Torres houden blijkt uit de cijfers. Maar liefst 2,5 miljoen flessen per jaar! Nederland is daarmee op één na, Torres’ grootste vriend!

Meer foto’s van het bezoek van Jeroen van Mierlo aan wijnhuis Torres, vind je hier

1 Reactie
  1. Heerlijk om te lezen, de Sangre de Torro is de favoriet van mijn man en de Viña Sol van mij. Een bezoek aan de wijngaard staat volgend jaar op onze “to-do” list, zeker na het lezen van dit mooie stuk.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.