Bezoek aan Wijngaard De Linie

Wijngaard De Linie

Op haast een steenworp afstand van huis liggen de wijngaarden van Domein De Linie uit Made. En ondanks dat ik bekend ben met deze wijnen, was het er om één of andere reden niet eerder van gekomen om dit wijnhuis te bezoeken. De landelijke ‘Open Wijngaarden’ dag was daar een mooie dag voor.

Het is nog vroeg en we zijn de eerste gasten. We worden welkom geheten door eigenaar Marius van Stokkom. We maken een praatje en kort daarna komen er meer belangstellenden binnendruppelen. Als snel begint de rondleiding in de wijngaard. Marius vertelt dat hij hier sinds 1977 wijn maakt van klassieke druivenrassen zoals deze ook in de Alsace gebruikt worden. Dit zijn rieslingpinot blancpinot noir en gewurztraminer. De bekende nieuwmodische druivenrassen zoals solaris, regent, johanniter en dergelijke waren er in die tijd nog niet. In de wijngaard wordt milieuvriendelijk gewerkt. Zo wordt snoeihout ter plaatse versnipperd en ter bemesting wordt gecomposteerde druivenpulp gebruikt.

De druivenrassen worden na de oogst apart opgevoed op vaten van RVS. Na de vinificatie worden de druivenrassen voor de witte wijn geassembleerd (gemengd) tot de gewenste kenmerkende smaak van De Linie wordt bereikt. Voor de rode wijn wordt enkel de pinot noir en een vroegrijpende kruising van cabernet sauvignon gebruikt. De pinot noir komt overigens ook terug in de witte wijn, die daardoor meer stevigheid krijgt.

wijngaard de linieDaarna gaan we de schuur in. Hier krijgen we uitleg over de vinificatie van de witte Linie wijnen. Kneuzen, schilweking, persen, vergisten, rijpen en bottelen. Het gebeurd allemaal in deze schuur. De Linie maakt voor haar flesafsluiters gebruikt van een bijzondere kurk: Een natuurkurk die aan de uiteinden voorzien is van een membraan. Dit membraan moet de wijn tegen de zgn. ‘kurksmaak’ oftewel trichlooranisol (TCA) beschermen. Hiervoor gebruiken ze kurken van procork.

In de schuur hangen allerlei krantenknipsels en oorkondes. Wijnen van De Linie vallen regelmatig in de prijzen. Zilveren medailles, een gouden medaille en eervolle vermeldingen. De wijnen van De Linie zijn ook lange tijd geschonken in de Business Class van KLM. Ook is door het Productschap pluimvee en eieren, die een Nederlandse wijn als relatiegeschenk zocht, enkel De Linie wit 2011 uitgekozen.

Al snel zit de rondleiding er op en is er gelegenheid tot proeven van de witte assemblage en de rode wijn.

Wijngaard De Linie is een klein wijndomein in het Brabantse land. Aan de kleine wijngaard grenst een kleine schuur waarin het hele vinificatieproces, inclusief afvullen, bottelen en verpakken plaatsvindt. Deze schuur, de machines en ook boerenzoon Marius van Stokkom blinken uit in eenvoud. En misschien is het juist wel deze eenvoud, die prachtige,  prijswinnende wijnen oplevert.

Klik hier voor de foto’s van dit bezoek.

Meer lezen van Jeroen van Mierlo? Jeroen schreef ook:

Geschonken en gedronken – Wijnen uit Zuid-Afrika

Bezoekje aan Wijnhoeve De Kleine Schorre

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.