Bezoek aan Wijngaard Baan

Wijngaard Baan werd afgelopen zaterdag door Wijnbloggers enthousiast bezocht. Na een gezellig rijden vanuit Utrecht arriveerde Wijnbloggers in het mooie Wierden. We werden hartelijk ontvangen door Henk Baan. Zoals vaak heb je van te voren een beeld van de wijnboer en Henk is echt een wijnboer. Enigszins gereserveerd gingen we mee naar de gaard al lopende begon Henk zijn verhaal. Met het laten voelen, ruiken en zien van de druivenstokken kregen wij een mooi college in de open lucht. Wijngaard Baan met wijnboer Henk is een mooi plek om terug te gaan naar de basis van wijn nl de wijngaard.

Wijngaard Baan WierdenBedrijf Wijngaard Baan

Van origine was het bedrijf van Henk en Anja een gewoon boeren gemengd bedrijf, maar door de melkquota was het niet meer mogelijk om dat voort te zetten. Henk besloot dan ook de overstap naar de Wijn. Dit is uitgegroeid tot een wijngaard van ongeveer 4,2 hectare. Uiteraard moest Henk en zijn zoon veel leren over wijn en door vallen en opstaan zijn ze daar waar ze nu zijn. Een bedrijf dat ongeveer 22.000 flessen weet te produceren en waar je voor wijn gerust langs kan komen. Naast de wijn hebben ze en kleine en pittoreske Camping en doen ze veel festiviteiten zoals trouwerijen en special partijen. Een mooie en gezellige plek.

Het werk op de Wijngaard Baan

Henk werkt graag zo natuurlijk mogelijk. Je moet de natuur zijn gang laten gaan en niet te veel ingrijpen want dan krijg je de beste smaak. Het beheer van de planten, het oogsten van de druiven op de Wijngaard gebeurt grotendeels handmatig. Elke druiventros door met liefde behandeld en wordt door mensenhanden gelukt. Henk is daar kritisch op, maar weet wel zeker dat alleen de beste druiven worden gebruikt. Hierdoor is zijn wijn heel zuiver van smaak. De rest van het productieproces gebeurt bij Henk in de schuur. Eh,…. schuur. Het is eigenlijk een hele mooi wijnfabriek, waar ambachtelijk wordt gewerkt. Hier en daar wat moderne toepassingen maar verder een mooi zuiver proces.

Wijn JohanniterNa de mooie wandeling door de wijngaard zijn we gaan zitten met Henk en Anja om wijn te proeven. We wisten al wat we zeker moesten proeven namelijk de Regent druif en de  Johanniter druif. En het smaakte zeer goed maar daar schrijven we binnenkort uitgebreider over op Wijnbloggers.

Met een licht gevoel van weemoed namen we afscheid van Henk en Anja. Wat is Nederlands mooi en wat zijn Wijnboeren toch vakmensen. Tja, wij stadsmensen voelden ons wel een beetje klein toen we van het erf afreden. Henk en Anja bedankt en we komen zeer nog eens langs.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.