Wijnproeven voor beginners deel 7 (bewaren van wijn)

Bewaren van wijn -2In deel 6 van Wijnproeven voor beginners zijn we gestart met het bewaren van wijn en wat daar bij komt kijken. Moet je wijn eigenlijk wel bewaren of kan je deze het beste meteen op drinken? Als je toch besluit tot het bewaren van wijn, dan komen daar een aantal zaken bij kijken.

Kan je elke wijn bewaren?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten welke wijnen je kan bewaren. Kan je eigenlijk wel elke wijn bewaren? Het antwoord is ja. Maar… of de wijn daardoor beter drinkbaar of lekkerder wordt, dat is een andere vraag.

De meeste wijnen die we hier in Nederland drinken, zijn geschikt voor directe consumptie. Wijnproducenten zorgen ervoor dat de consument direct de wijn kan drinken. Het productieproces voor deze direct drinkbare wijnen is dan ook vaak anders ingericht en vaak gebruikt men ook een andere methode. Aangezien we in Nederland de meeste wijn kopen in de supermarkt, zul je begrijpen dat men daar wijn verkoopt die men direct gaat opdrinken.

De bekende supermarkten hopen natuurlijk dat je volgende week weer terug komt en dan weer dezelfde wijn koopt, omdat deze erg goed is bevallen. Een wat kleiner percentage (ongeveer 40%) van de wijnen worden verkocht in slijterijen of wijnspeciaalzaken. Hier heeft men de bekende bewaarwijnen. Hier kun je in overleg met de verkoper je laten adviseren over het bewaren van wijn, welke wijn je hoe lang kunt bewaren en welke wijn goed bij jou past. Verder kun je ook op wijnveilingen wijn kopen die je kunt bewaren. Dat hoeft niet altijd duur te zijn en is vaak ook erg leuk om een keer mee te maken.

bewaren van wijn -3Wijnlogboek

Het wel of niet bewaren van wijn is iets waar je goed over na moet denken. Besluit je een wijn te bewaren dan is het handig om een zgn. wijnlogboek (wijnlog) bij te houden en een administratie. Aangezien het niet altijd duidelijk is wanneer een wijn drinkbaar is, kun je zelf om de 6 maanden een fles opentrekken en proeven of de wijn al op dronk is. Verder is het mogelijk om te kijken (op internet) of er proefnotities over de wijn geschreven zijn. Vaak staat hierin of de wijn op dronk is of wanneer hij op dronk zal zijn.

Wat handig is voor je administratie of wijnlogboek, is het werken met stickers of labels. Hierop kun je schrijven wanneer de wijn op dronk is of wanneer je deze voor het laatst hebt geproefd. Zeker als je het serieus wilt aanpakken met het bewaren van wijn, moet je eigenlijk wel een administratie of wijnlog opzetten en bijhouden. Het laatste wat je wilt, is dat je wijn moet weggooien omdat deze over zijn hoogtepunt heen is of dat hij gewoon niet meer lekker smaakt.

bewaren van wijn maten flesDe wijnfles

Wijnflessen zijn er allerlei soorten en maten. En ook de grootte van een wijnfles speelt een rol bij bewaren van wijn. Waarom zijn er eigenlijk zo veel verschillende maten? Het antwoord hierop is heel simpel: Hoe groter de fles, hoe makkelijker de wijn te bewaren valt. In een grotere fles blijft de wijn langer goed en rijpt de wijn ook beter. Er zit meer wijn in de fles dus de invloed van oa kruk of zuurstof is dan veel kleiner en zorgt voor een langzamere en betere rijping. Verder maak je natuurlijk wel indruk als je de wijn inschenkt met bijvoorbeeld een Jeroboam.

De flessen in verschillende maten zijn hebben ook elk een eigen naam hebben. Even in het kort op een rijtje welke namen (en maten) er zijn:

Halfje 1/2 fles 37.5 cl
Fles 1 fles 750 ml
Magnum 2 flessen 1.5 l
Dubbele magnum 4 flessen 3 liter
Jéroboam ± 6.5 fles 5 liter
Impériale 8 flessen 6 liter

Voor de Champagnes gelden echter weer ander namen en maten. De prachtige namen en de maten met betrekking tot Champagne zijn:

Piccolo 1/3 fles 20 cl
Halfje 1/2 fles 37.5 cl
Fles 1 fles 750 ml
Magnum 2 flessen 1.5 l
Jeroboam 4 flessen 3 liter
Methuselah 8 flessen 6 liter
Salmanazar 12 flessen 9 liter
Balthazar 16 flessen 12 liter
Nabuchadnezzar 20 flessen 15 liter

Het bewaren van wijn

Als je toch besluit om wijn te gaan bewaren, komen er een aantal zaken bij kijken. Zo is wijn gevoelig voor temperatuur en temperatuurschommelingen, maar ook vocht doet je wijn geen goed. Een paar bewaartips:

  • Zorg voor een constante, niet te hoge temperatuur tussen de 14 en 16 graden.
  • Bewaar de wijn in een trillingvrije en donkere ruimte (dus niet in de buurt van wasmachine of droger)
  • Bewaar de flessen plat en liggend (liefst in een rek of wijnkast).
  • Zorg voor ventilatie. Maw voorkom rare geurtjes die door de deur binnen kunnen dringen. Dus niet in de buurt van olie oid.
  • Houd een wijnlogboek bij. Hierin moet je bijhouden hoe oud de wijn is en wanneer deze op dronk is. Wellicht ook ruimte houden voor wanneer je de eerste fles hebt open gemaakt en hoe deze smaakt.

Gerelateerde berichten:

Start Wijnproeven voor beginners  
Deel 1  Wijnproeven voor beginners 
Deel 2 Wijnproeven voor beginners 
Deel 3 Wijnproeven voor beginners 
Deel 4 Wijnproeven voor beginners
Deel 5 Wijnproeven voor beginners 
Deel 6 Wijnproeven voor beginners

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.