Het bewaren van wijn in een infographic

bewaren van wijnDe meeste wijnen die nu te koop zijn, kun je eigenlijk maar beter zo spoedig mogelijk op drinken. Witte wijn en Rosé drink je over het algemeen binnen één tot twee jaar na het jaar dat op de fles vermeld staat, rode wijn kun je over het algemeen wat langer bewaren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk wat voor wijn het betreft en waar deze vandaan komt. Welke wijnen zijn nu geschikt om te bewaren en hoe kun je deze wijnen dan het beste bewaren?

5 tips voor het bewaren van wijn

  1. Zorg voor een stabiele temperatuur, het liefst tussen 10 en 13°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, maar vermijd extreme temperaturen en wisselende temperaturen.
  2. Let op de vochtigheidsgraad. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Een te lage vochtigheid droogt de kurk uit en dan kan de wijn kan gaan lekken. Een te hoge vochtigheid kan schimmelvorming geven en de etiketten aantasten.
  3. Vermijd geurtjes. Een goede luchtcirculatie is erg belangrijk: bij te weinig circulatie kunnen er ‘vieze geurtjes’ in uw kelder ontstaan en deze kunnen via de kurk in de wijn terechtkomen.
  4. Bewaar wijn in het donker. Het bewaren van wijn in een donkere ruimte is belangrijk, omdat licht, en in het bijzonder UV-stralen, een funeste invloed hebben op de veroudering van de wijn door oxidatie.
  5. Geen trillingen. Zorg ook dat de wijnen trillingsvrij liggen, dus niet in de buurt van de wasmachine, zodat de wijn harmonieus kan rijpen en de moleculenstructuur niet verstoord wordt door trillingen.

Het bewaren van wijn in een infographic

NewAir, een leverancier in onder andere wijnkoelers en wijnklimaatkasten, heeft een aantal weetjes (waaronder de bovenstaande tips) en feitjes over het bewaren van wijn in een infographic verwerkt. Mooi gedaan!

Bewaren van wijn - infographic

 

Andere infographics:

Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic Wat is biologische wijn?
Infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic
Het combineren van wijn en spijs – de basis in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.