Het bewaren van wijn in een infographic

We hebben het hier op Wijnbloggers al vaker gehad over het bewaren van wijn, maar vandaag gaan we nog iets verder en hebben we een infographic die laat zien hoe lang je een fles French Style wijn, die gemaakt is van een bepaald druivensoort, kunt bewaren. In de infographic vind je een heleboel bekende druivensoorten als Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Cinsault, Merlot, Malbec, Syrah en Pinot Noir tegen, maar ook wat onbekendere druivensoorten als Alicante Bouschet, Charbono, Valdigue. Van de laatste drie zullen we eerst even een korte omschrijving geven.

Alicante Bouschet
De Alicante Bouschet is een blauw druivensoort en is eenvoudig te herkennen aan het rode vruchtvlees dat deze druif heeft. De Alicante Bouschet is een kruising tussen de Grenache noir en de Petit Bouschet. In Frankrijk zie je de Alicante Bouschet in gebieden als de Jura, Lot-et-Garonne en Val de Loire. Ook in Spanje (onder de naam Garnacha Tintorera), Portugal, Californië, Noord-Afrika en Chili komt dit druivensoort beperkt voor. Wijnen gemaakt van de Alicante Bouschet hebben over het algemeen een zeer dieprode kleur en een zachte, fruitige afdronk.

Charbono
De Charbono is misschien beter bekend als de Douce noir. Charbono is de naam van dit druivensoort die vooral in Californië zo genoemd wordt. Andere benamingen voor deze druif zijn Bondarda of Corbeau. Vroeger kwam de druif vooral in de Savoie voor, maar nu zie je de druif veel meer aangepland in Californië en Argentinië. Wijnen die van deze druivensoort gemaakt zijn, kunnen een inktzwarte kleur hebben.

Valdigué
De Valdigué is wederom een blauwe druivensoort, die primair veel groeide in de Languedoc-Roussillon, waar dit druivensoort beter bekend stond als Gros Auxerrois en in Californië, waar deze druivensoort ook veel te vinden is, staat de druif bekend als de Napa Gamay of Gamay 15. Lange tijd werd in Californië geloofd dat deze druif de druivensoort Gamay (Waar de Beaujolais van gemaakt wordt) was, maar dat was dus niet zo. De wijnen afkomstig van Valdiguié zijn van donkere wijnen met een laag alcoholpercentage.

Zo en nu weer terug naar het bewaren van wijnen, want daar ging dit blog natuurlijk eigenlijk over.

In de onderstaande infographic zie je mooi per druivensoort weergegeven hoe lang je een wijn van een bepaald druivensoort zou kunnen bewaren. Belangrijk is het natuurlijk wel dat je bepaalde regels voor het bewaren van wijn in acht neemt.

5 tips voor het bewaren van wijn

  1. Zorg voor een stabiele temperatuur, het liefst tussen 10 en 13°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, maar vermijd extreme temperaturen en wisselende temperaturen.
  2. Let op de vochtigheidsgraad. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Een te lage vochtigheid droogt de kurk uit en dan kan de wijn kan gaan lekken. Een te hoge vochtigheid kan schimmelvorming geven en de etiketten aantasten.
  3. Vermijd geurtjes. Een goede luchtcirculatie is erg belangrijk: bij te weinig circulatie kunnen er ‘vieze geurtjes’ in uw kelder ontstaan en deze kunnen via de kurk in de wijn terechtkomen.
  4. Bewaar wijn in het donker. Het bewaren van wijn in een donkere ruimte is belangrijk, omdat licht, en in het bijzonder UV-stralen, een funeste invloed hebben op de veroudering van de wijn door oxidatie.
  5. Geen trillingen. Zorg ook dat de wijnen trillingsvrij liggen, dus niet in de buurt van de wasmachine, zodat de wijn harmonieus kan rijpen en de moleculenstructuur niet verstoord wordt door trillingen.

Infographic- Het bewaren van wijn

Hoe lang kun je een wijn bewaren? In de onderstaande infographic vind je het antwoord.

Het bewaren van wijn in een infographic

 

Meer infographics

Hoe rode wijn gemaakt wordt in een infographic
Wijn combineren met de Aziatische keuken 
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic
De kleurrijke wereld van wijn in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.