90 procent van de wijn bevat residu bestrijdingsmiddelen

bestrijdingsmiddelen wijnUit een Franse studie blijkt dat in 90 procent van de wijnen residuen van bestrijdingsmiddelen gevonden worden.  Voor het onderzoek werden 300 Franse wijnen getest.

Het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en wijn

Pascal Chatonnet (0.a eigenaar van Chateau Haut-Chaigneau) en het EXCELL laboratorium in Bordeaux testten meer dan 300 wijnen uit de jaren 2009 en 2010. De wijnen waren afkomstig uit de Bordeaux, de Rhône en andere gebieden in de regio Aquitainië zoals Madiran en Gaillac.

De wijnen werden getest op 50 verschillende stoffen die vaak worden gebruikt bij de behandeling van wijnstokken, zoals pesticiden en fungiciden. In sommige wijnen werden wel verschillende stoffen teruggevonden. Fungiciden werden het meest teruggevonden .(Fungiciden worden gebruikt om ziekten veroorzaakt door schimmels te bestrijden.)

Hoewel de mate waarin deze stoffen in wijn voorkomen, niet de wettelijke toegestane hoeveelheid overschrijden, is het volgens Chatonnet hoog tijd dat er onderzoek wordt gedaan naar wat voor gevolgen het heeft als je al deze stoffen terugvindt, het cumulatieve effect, én naar hoe deze moleculen onderling met elkaar omgaan. ‘Het is mogelijk dat de aanwezigheid van een aantal stoffen, de combinatie ervan, schadelijker is dan een hogere concentratie van één enkele stof.’, aldus Chatonnet tegen Decanter.com.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen

Hoewel wijngaarden slechts 3 procent van de landbouwgrond uitmaken in Frankrijk, zijn deze wijngaarden wel goed voor 20 procent van het totale aantal van fytosanitaire producten bijvoorbeeld planten en delen van planten, snijbloemen en bloembollen, wortelknollen, bepaalde soorten groenten en fruit, enzovoort.). 80 procent van het totale fungicide-gebruik, wordt gebruikt in de wijnbouw. Om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te brengen is er in 2008 is in Frankrijk een plan van start gegaan dat er voor moet zorgen dat het gebruik van pesticiden in 2018 met 50 procent is verminderd.

Op Europees niveau is er weinig regelgeving met betrekking tot bestrijdingsmiddelen en wijn. Hoewel er regels zijn die bepalen hoeveel bestrijdingsmiddelen er gebruikt (en teruggevonden) mogen worden, zijn er geen regels en richtlijnen voor wijn.

2 Reacties
  1. Ook biologische wijnen bevatten deze stoffen. Het gebruik van “Bouillie Bordelaise” en sulfiet zijn ook hier toegestaan. Dit geldt overigens voor alle wijnproducerende landen, en niet alleen voor Frankrijk.

    Om het residu gehalte terug te brengen en in het belang van de natuur, heeft men in Frankrijk de zogeheten “IFT” (Indice de Fréquence des Traitements) ingevoerd. Deze IFT geeft voor ieder bestrijdingsmiddel een richtlijn voor de hoeveelheid die men toe mag passen.
    Ik zie dit als een goede ontwikkeling 🙂

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.