Beste Huiswijn van het jaarWelk restaurant, eetcafé of café schenkt de lekkerste en dus beste huiswijn? Dat is de vraag waar tijdens de Nationale Huiswijn-/Open Wijncompetitie, die jaarlijks wordt georganiseerd door het wijnvaktijdschrift Proefschrift, antwoord op wordt gegeven. En afgelopen donderdag (10 april) was het dan weer zo ver… De Beste Huiswijn van het Jaar in Nederland werd in Amsterdam bekend gemaakt.

Verkiezing Beste Huiswijn van het Jaar

Voor de Verkiezing van Beste Huiswijn van het Jaar konden er door importeurs, (eet)cafe’s en restaurants huiswijnen worden ingezonden. In vier verschillende categorieën konden ingezonden huiswijnen worden bekroond tot Huiswijn van het Jaar. Elke categorie kent daarbij  nationale en regionale winnaars voor zowel rode huiswijn als witte huiswijn.

De Beste Huiswijn drink je bij….

De beste Huiswijn in het café drink je in ieder geval in Limburg, en wel in Maastricht. De witte huiswijn van De Perroen in Maastricht, de  L’Etoile (Domaine de Joÿ, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk 2012 van Importeur Sauter Wijnen, Maastricht) is uitgeroepen tot de Beste Nationale Witte Huiswijn, terwijl de rode huiswijn van Café Bobbel, eveneens in Maastricht, Carignan (Tour Boissée, IGP Coteaux de Peyriac, Frankrijk 2013 Importeur Sauter Wijnen, Maastricht) werd uitgeroepen tot de Beste Nationale Rode Huiswijn in de categorie Café.

De overige winnaars

Winnaars categorie Eetcafé | Brasserie | Restaurant

Beste Witte Huiswijn/Open Wijn t/m € 5,00 per glas
L’Etoile, Domaine de Joÿ, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk 2012
Importeur Sauter Wijnen, Maastricht
Wordt geschonken bij: Le Bon Vivant (Maastricht), Van de Kaart (Maastricht), Slenaker Vallei (Slenaken) en Ursulinen Convent (Eijsden).

Beste Witte Huiswijn/Open Wijn € 5,01 t/m € 7,00 per glas
Hergottsacker Riesling, Reichsrat Von Buhl, Pfalz, Duitsland 2012
Importeur Les Généreux, Zutphen / Marius Jouw Wijnvriend, Den Haag
Wordt geschonken bij: Vodka & Wines, Den Haag

Beste Rode Huiswijn/Open Wijn t/m € 5,00 per glas
Red, Weingut Heinrich, Neusiedlersee, Oostenrijk 2011
Importeur Wijnkoperij de Gouden Ton, Laren
Wordt geschonken bij:De Ruif, Bosch en Duin

Beste Rode Huiswijn/Open Wijn € 5,01 t/m € 7,00 per glas
4 Cépages, Expressif, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2013
Importeur Sauter Wijnen, Maastricht
Wordt geschonken bij: ’t Klauwes, Wahlwiller

Winnaars categorie Elite Restaurant
(Restaurants met minimaal 1 Michelinster, 16 punten GaultMillau en/of aangesloten bij Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs of Relais Restaurants.)

Beste Witte Huiswijn/Open Wijn – aperitief
Sauvignon Blanc, Domaine du Pré Baron, Touraine, Frankrijk 2012
Importeur Neerlands Wijnhuis, Groot-Ammers
Wordt geschonken bij: Amarone, Rotterdam

Beste Witte Huiswijn/Open Wijn – gastronomisch
Sylvaner Erste Lage, VDP Weingut Dr Heger, Baden, Duitsland 2012
Importeur DeConinck Wines, Scherpenisse
Wordt geschonken bij: Restaurant-Hotel Savelberg, Voorburg

Beste Rode Huiswijn/Open Wijn – aperitief
Spätburgunder, Weingut Oekonomierat J. Geil, Rheinhessen, Duitsland 2012
Importeur DeConinck Wines, Scherpenisse
Wordt geschonken bij: Restaurant-Hotel Savelberg, Voorburg

Beste Rode Huiswijn/Open Wijn – gastronomisch
Cau del Gat, Bodegas Costers del Sio, Costers del Segre, Spanje 2011
Importeur Wijnhaven Wijnimport, Rotterdam
Wordt geschonken bij: FG, Rotterdam

Niveau ingezonden huiswijn goed

Het niveau van de ingezonden huiswijn was ook dit jaar weer goed. Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association, gaf aan dat de organisatie goed te spreken was over het niveau van de ingezonden wijnen. Opvallend was onder meer dat er, naast de importeurs die zoals gebruikelijk veel wijnen insturen namens de horecabedrijven aan wie zij leveren, ook steeds meer cafés en restaurants op eigen gelegenheid hun mooiste huis- en/of open wijnen inzenden: een teken van meer betrokkenheid en serieuze aandacht voor het item ‘huiswijn/open wijn’ van deze bedrijven.

Aan de andere kant plaatste de jury de nodige vraagtekens bij het feit dat sommige caféhuiswijnen ook op de wijnkaarten van gerenommeerde restaurants te vinden waren – maar dan wel tegen een hogere prijs. Een kwestie van ‘een goede wijn smaakt overal goed’, of eerder een keuze voor ‘zo goedkoop mogelijk om er flink aan te verdienen’?

Bron: Persbericht, The Wine & Food Association 

Enhanced by Zemanta
1 Reactie
  1. Bestaat er nog wijn, die geen vermelding heeft gekregen? Naar mijn idee is zo ‘n prijs vooral leuk voor de verkopende partij, om de mindere wijn makkelijker aan de man te brengen, maar biedt het de consument weinig houvast. Goede wijn behoeft geen krans.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.