Kwaliteit Belgische en Nederlandse wijn weer beter!

Wijngaard St. Martinus beste allround wijngaard van Nederland 2014
Wijngaard St. Martinus beste allround wijngaard van Nederland 2014

Keuring van Belgische en Nederlandse Wijn 2014

Elk jaar worden de Belgische en Nederlandse wijnen beter. Deze opgaande lijn is weer bevestigd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, die plaatsvond op  op 4 en 5 september j.l. Van de 176 ingeschreven Nederlandse en Belgische wijnen is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel (75 of meer punten). In 2013 en 2012 was dit resp. 70% en 63%. Dit jaar zijn 3 wijnen met een gouden medaille bekroond.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 17 september 2014 om 16.30 uur in kasteel Amerongen in Amerongen.

3 keer goud

In totaal zijn er 56 medailles. De drie gouden medailles gaan naar:

Daarnaast zijn er 23 zilveren en 30 bronzen medailles. Van de bekroonde wijnen zijn er 35 wit, 12 rood en 9 rosé, terwijl van deze wijnen er 9 mousserend zijn. Won vorig jaar Wijngaard Hesselink de prijs voor de beste allround wijngaard, dit jaar is dat Wijndomein St Martinus (Vijlen). Deze prijs krijg je als wijngaard met de hoogste score voor de drie beste wijnen, in verschillende categorieën.

100-puntensysteem

Alle deelnemende wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben twee panels van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals (vinologen), verspreid over twee dagen, alle wijnen geproefd en beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikelijke O.I.V. systeem ((Organisation Internationale de la Vigne et du Vin),waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. De keuring is uitgevoerd onder leiding van juryvoorzitter Frank Jacobs.

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland (WIN) in samenwerking met Wijngaardeniersgilde Nederland en het Productschap Wijn.

Wil je weten welke wijnen er allemaal in de prijzen zijn gevallen, klik dan op de onderstaande link!

2014-overzicht-wijnkeuring-medailles

Nationale Wijnweek 2014 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Open Dag Nederlandse Wijngaarden

Nederland telt inmiddels rond 170 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 300 ha.
De prijsuitreiking is een onderdeel van de Nationale Wijnweek, gevolgd door een Open dag van de Nederlandse Wijngaarden in het weekend van 20/21 september en voor enkele wijngaarden het weekend van 27/28 september.

Dan zijn er tientallen wijngaarden in heel Nederland opengesteld voor belangstellende bezoekers. Wil je weten welke wijngaarden er te bezoeken zijn tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden? Kijk dan hier….!

– persbericht –

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.