Beaujolais wijnboeren in mineur door financiële zorgen

beaujolais wijnboeren financiële zorgenOndanks de feestelijke start van de Beaujolais Primeur zijn er bij de wijnboeren in de Beaujolais veel zorgen. Bij veel wijnboeren staat het water aan de lippen en dreigt er faillissement. Afgelopen jaar was het ook niet een makkelijk jaar gezien het weer (te veel regen, hagel en meeldauw). Dit resulteerde in een 45% minder grote oogst.

Financiële zorgen wijnboeren Beaujolais

Afgelopen jaar hebben meer dan 800 wijnproducenten van Beaujolais om financiële hulp gevraagd bij de Franse overheid. Zoals het er nu uitziet gaat dat de komende jaren niet beter worden. Men denkt dat van de 2300 producerende wijnboeren er minimaal 300 failliet zullen gaan vanwege oa een slechte oogst.

Jean Bourjade, Hoofd van de Wijnindustrie Association geeft aan dat het cijfer van 300 wellicht wat overdreven is en dat het eerder om 100 zal gaan. Jean prijst de wijnboeren dat, ondanks de tegenslagen en de moeilijke omstandigheden, men toch doorzet om ook dit jaar weer het prachtige product Beaujolais neer te zetten en te promoten.

Afgelopen jaren zijn zeker niet makkelijk geweest voor de Beaujolais producerende wijnboeren. Naast een wat slecht imago (te jong, te goedkoop), tegenvallende verkopen en minder nieuwe wijnboeren blijven de meeste boeren trouw aan hun product en dat is te prijzen.

Ook zijn er de afgelopen jaren zijn er een aantal maatregelen tegen overproductie genomen. Ongeveer 3000 hectare wijngrond heeft een andere bestemming gekregen om zo te stimuleren dat er betere beaujolaiswijnen gemaakt gaan worden.

beaujolais Chinese wijnmarkt Verwachtingen m.b.t toekomst Beaujolais

Ondanks de vrolijke start van de Beaujolais Primeur zijn er voor de toekomst de nodige zorgen. De oogst van 2013 moet dan ook beter worden dan deze van 2012. Wellicht is “the only way up” het juiste motto voor de Beaujolais boeren. Wie weet gaat de Chinese markt nog de nodige kansen bieden en verschuift de markt naar het oosten. Dat is  voor veel wijnboeren hard nodig om de komende jaren te overleven.

(Bron: Decanter, wine searcher)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.