De Beaujolais Primeur 2016 is er!

Afbeeldingsresultaat voor beaujolais
Het is vandaag niet zomaar een donderdag nee het is de derde donderdag van november; en dat betekend dat het alweer zo ver is! Traditioneel dé dag dat de Beaujolais Primeur mag worden verkocht en geproefd. Kortom, de Beaujolais Primeur wordt vrijgegeven. En de Fransen hebben daar ook een mooi woord voor: débloccage’ noemen ze dat!

Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur?

Is het nu Beaujolais Nouveau 2016 of Beaujolais Primeur 2016? Nouveau betekent in het Frans ‘nieuw’ en staat voor wijnen met een specifieke stijl die enkele weken na de oogst (in plaats van enkele maanden of -jaren) al gedronken kunnen worden. De originele term is ‘primeur’ wat in het Franse wijnjargon ‘jonge opbrengst’ betekent.

Het fenomeen Beaujolais Nouveau (dat we in Nederland ´Primeur´ noemen) bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ooit was het in de Parijse bistro’s en ook in ons land een grote hit…

De Beaujolais Primeur 2016 komt uit…

Beaujolais Primeur 2014 - kaart wijngebied Beaujolais, Beaujolais Primeur 2016De Beaujolais Primeur is een rode wijn uit de Franse wijnregio Beaujolais. Deze jonge rode wijn wordt gemaakt van de gamay druif, die officieel als de gamay-noir-à-jus-blanc door het leven gaat. Na het plukken van de druiven wordt het druivensap in versneld tempo tot wijn gemaakt.

Deze jonge wijn is na ongeveer zes tot acht weken opgevoed tot de Beaujolais Primeur van het nieuwe jaar. En wordt dan ook snel op de markt gebracht en al op de derde donderdag van november in de schappen ligt. Ongeveer éénderde van de Beaujolais wijnen komt als Primeur op de markt. Dit geldt overigens niet voor de Crus du Beaujolais! Dat zijn wijnen van een hele andere kwaliteit…

De Beaujolais Primeur  is een wijn met veel fruit. Sappig, rood fruit welteverstaan. De Beaujolais Primeur drink je kort nadat ‘ie is uitgekomen, het beste nog in het oogstjaar dat op het etiket staat. Lukt dat niet, drink ‘m dan zo snel mogelijk, maar zeker wel binnen één jaar na het oogstjaar. Want de Beaujolais Primeur verliest snel z’n frisse fruitigheid. En dat is nu juist waarvoor je deze fles gekocht hebt. De Beaujolais Nouveau kun je het beste gekoeld drinken, op zo’n 12 tot 14°C – dan komt het frisfruitige karakter van de Beaujolais Nouveau het best tot z’n recht.

Wat vind jij van de Beaujolais Primeur 2016?

Heb je ‘m al gedronken? De Beaujolais Primeur 2016? Laat ons dan weten (hieronder in de comments) wat je er van vindt! We zijn benieuwd naar jouw mening! En mocht je de Beaujolais Primeur 2016 nog niet gedronken hebben, maar wel een mening hebben of het fenomeen Beaujolais Primeur, ook dat horen we graag! Santé.

Afbeeldingsresultaat voor beaujolais primeur 2016

10 Reacties
 1. Doorsnee valt mij de Beaujolais Primeur ieder jaar weer tegen. Terwijl ik weet dat de kwaliteit van de Beaujolais stijgende is, zeker de crus. De Primeur is zijn geld absoluut niet waard. Waterig, limonade, inderdaad fruit, maar wel van de slechtste kant….. Dus wacht liever tot de echte Beaujolais uitkomt wanneer je een gamay liefhebber bent. Ik ben gestopt met deze mode te volgen, omdat het geen genot oplevert….

 2. Rose was ook een tijd niet in de mode (waterig weinig smaak enz) tot het werd gedronken door de grote “sterren” en zie de wijn werd weer heerlijk gevonden de mens hobbelt achter mode en meningen aan.
  vroeger bestonden er 2 soorten wijn goede en slechte, nu 4 soorten, goede, slechte, behandeld met stoffen om een gelijke smaak te hebben en top wijnen die geheel met etiket en al zijn nagemaakt. mijn advies is drink alles en wat lekker is voor jou is ook lekker. luister niet naar “kenners” die kunnen andere belangen hebben (geld)

 3. Net 2 flessen gedronken en vergeleken met dezelfde van vorig jaar. Valt mij op dat ze toch weer iets beter zijn dan vorig jaar en toen was het ook al geen slecht wijnjaar. En ach, ik geef toe dat een “echte” beaujolais wat lekkerder is, maar het is zo’n prachtige aanleiding om met een groep weer eens een avondje bij elkaar te gaan zitten om de nieuwe primeur te proeven!

  1. Kijk dat bedoel ik met zelf onderzoeken en proeven, sites met adviezen zijn uit op geld, kijk maar eens wat er gebeurd als een “kenner” zegt dat het top is, de prijs per fles verdubbelt, zelf naar proeverijen gaan en wat voor jou lekker is is dan ook lekker en goed! Bij een goede slijter kun je proeven!

 4. Mijn vriend Dennis heeft de primeur voor mij meegenomen. Wij vonden het een heerlijk licht wijntje en een goede reden om nog een glaasje te nemen.

 5. Dat is precies wat ik bedoel, proeven lekker bijkopen, ik geef een leuke tip,

  Kijk op wijngemak.nl en ga gezellig naar de proeverij (Bleiswijk, gratis toegang, gratis proeven (60 soorten) , geen verplichting je hoeft niet te kopen en de eigenaar kijkt even vriendelijk of je wel of niet koopt, 6 flesjes Is oké 122 is ook oké.

  Ik ga er al jaren heen met mijn vrouw en koop pas als ik het lekker vind, ga eens kijken het Is er druk en gezellig.

 6. De oorspronkelijke term Beaujolais Primeur is sinds lang in onbruik geraakt en algemeen vervangen door Beaujolais Nouveau. Geen enkele fransman heeft het nog over primeur.
  Vineuze groeten,
  Patrick, een belg met een encyclopedische kennis van wijn, maar ook veel praktijkkennis 😉

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.