Beaujolais Primeur 2013 deze week weer in de schappen….

Beaujolais Primeur 2013Aanstaande donderdag (21 november 2013), de derde donderdag van november, traditioneel de dag dat de Beaujolais Primeur – in Frankrijk ‘Beaujolais Nouveau’ – weer te koop is. De Beaujolais Primeur is de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is. Was het vroeger nog een grote happening dat de Beaujolais Primeur uitkwam, nu lijkt de komst met een stille trom te worden aangekondigd.

Meer weten over de Beaujolais Primeur 2013? Jeroen van Mierlo heeft de Beaujolais Primeur al geproefd, lees meer over zijn bevindingen in het artikel Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Waar komt de Beaujolais Primeur vandaan?

De Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk, die officieel onderdeel uitmaakt van de Bourgogne. De naam Beaujolais is afkomstig van ‘Beaujeu‘, de historische hoofdstad van het gebied.

Beaujolais Primeur kaartHet Beaujolais-gebied is ongeveer de 1750 km2 groot. In het Noorden vind je de wijngaarden van Macon, in het Oosten de vallei van Saône, in het zuiden de bergen van Lyon en in het westen de eerste heuvels van het Centraal Massief. Grofweg gezegd ligt de Beaujolais dus tussen Mâcon en Lyon en is misschien wel het mooiste wijngebied om te bezoeken. Het is een gebied van groene heuvels en authentieke Franse dorpjes.

De Beaujolais-streek is in twee delen te verdelen: Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

In de Beaujolais is de beplanting van de wijngaard het dichtste ter wereld. Op de wijngaarden worden zo’n 9 tot 13 duizend wijnstokken per hectare geplant. Het gebruik van machines om te oogsten is dan ook niet mogelijk en ook verboden. Het is de afgelopen twee weken dus hard werken geweest voor de vele druivenplukkers.

gamayHoe wordt de Beaujolais Primeur gemaakt?

Allereerst wordt de Beaujolais Primeur gemaakt van de gamay-druif.

Het proces van het maken van de Beaujolais Primeur is anders dan de gebruikelijke manier van wijnmaken. De meeste Beaujolais wijnen worden op een andere manier gemaakt dan de meeste wijn. Beaujolais wordt namelijk gemaakt door middel van de koolzuurgisting (macération carbonique) van de druif. Bij deze methode worden de druiven na de pluk gelijk in grote kuipen of roestvrij stalen tanks gedaan. De steeltjes blijven er gewoon aanzitten en hele trossen worden dus in de tanks of kuipen gegooid. De onderste druiven in de tank worden langzaam gekneusd door het gewicht van de trossen die er bovenop liggen. In het sap, dat hierdoor vrijkomt, komt de gisting al langzaam op gang. Het koolzuurgas dat door deze gisting vrijkomt, stijgt naar boven en trekt in de bovenste druiventrossen. Door de druk van dit gas bovenin de tank, beginnen de druiven van binnenuit te gisten. De fruitigheid van de wijn ontstaat doordat er geen zuurstof bijkomt.

Kleurstoffen en tannines worden afgebroken door de alcohol die gedurende de gisting ontstaat en opgenomen is door het sap onderin de tank.

Maar het is nog niet klaar… Na de koolzuurgasinweking wordt het vocht in de tank (lekwijn) afgetapt en de trossen die nog in de tank zitten, worden verder geperst en later samengevoegd met de lekwijn. Vervolgens wordt door de malolactische gisting, appelzuren omgezet in zachte melkzuren.

tip-wijn drinkenTip

Denk er aan de Beaujolais Primeur niet te warm te drinken. De Beaujolais Primeur moet koel gedronken worden. Zorg er voor dat de wijn rond de 12-14 geserveerd wordt. Is de Beaujolais Primeur te koud, dan komen noch de geur, noch de smaak goed tot hun recht. En dat zou jammer zijn, want een goede, lekkere Beaujolais Primeur zit bomvol fruit.

Ilja Gort & Beaujolais

Vorige week ging de aflevering van Wijn aan Gort over de Beaujolais. Centraal in de aflevering stond de vraag: Waarom werd de Beaujolais Primeur vroeger zoveel gedronken en nu niet meer?

Vroeger werd de Beaujolais Primeur namelijk veel gedronken. Zelfs Ilja Gort is door deze seizoensdrank verslingerd geraakt aan de wijn. Momenteel drinkt niemand deze wijn meer. Waarom niet? De Beaujolais Primeur is de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is. Was het vroeger nog een grote happening dat de Beaujolais Primeur uitkwam, nu lijkt de komst met een stille trom te worden aangekondigd.

Maar jonge wijnmakers proberen nu echt goede Beaujolais te maken. Deze lijkt totaal niet meer op de limonadewijn van vroeger. Ilja Gort gaat op onderzoek uit en tevens onderzoekt hij wat er gebeurt als de Beaujolais Primeur enkele jaren in de kelder wordt bewaard. Wat doet dit met de smaak?

Wil je de uitzending van Wijn aan Gort over Beaujolais zien? Kijk dan hier

Heb je een lekkere Beaujolais Primeur geproefd, laat het ons weten! Je kunt je suggesties sturen naar info@wijnbloggers.nl of een persoonlijke wijnnotitie invullen met behulp van ons formulier.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.