Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais Nouveau 2013 - Beaujolais Primeur 2013Het is weer de derde donderdag van november. De dag van de Beaujolais Nouveau.

In de fifty’s en de sixty’s werd de-derde-donderdag-van-november royaal gevierd met zwierende feesten en dampende danspartijen in Parijse bistro’s. De liters van deze piepjonge wijn waren niet aan te slepen. De hype verspreidde zich in de seventy’s van vanuit Frankrijk (wij hebben er in Nederland ook nog aan meegedaan) verder door Europa en zelfs naar Australië en Japan. Beaujolais Nouveau (die toen nog Beaujolais Primeur heette) stond elk jaar garant voor een flink feest.

Maar vandaag de dag neemt het feestje slechts een bescheiden plaatsje in op de kalender van de wijnliefhebber. De Beaujolais Nouveau lijkt eerder op z’n retour dan arrivé…

Beaujolais Nouveau

Het gaat allemaal om een frisse, fruitige rode wijn uit het Franse wijngebied Beaujolais.
Dit gebied ligt tussen de wijngebieden Bourgogne en Côtes du Rhône. De gamaydruif is de Koning van de Beaujolais, andere druivenrassen kom je er nauwelijks tegen. Het druivensap van de met de hand geoogste druiven wordt in het korte tijdsbestek van anderhalve- tot twee maanden tot wijn gemaakt. Zo ontstaat een frisse, sappige wijn. Met aroma’s en smaken van rood fruit.
Bedoeld om zo jong mogelijk te drinken.

Maar door de langdurige hype nam de vraag toe. En de productie. En die combinatie bleek lastig om goede wijnen af te leveren. Het resultaat: massa’s schrale sloeberwijnen die voor een paar euro’s in de supermarkt liggen. Hierdoor lijkt de Beaujolais vergane glorie. Maar het kan ook anders.

beaujolais nouveau 2013 - kaart beaujolaisBeaujolais-Villages

Er komen ook wijnen van een hele andere orde uit de Beaujolais. Oók gemaakt van diezelfde gamaydruif, maar dan verfijnder en voller van smaak. Dat zijn de ‘Beaujolais-Villages’ wijnen uit het noordelijk deel van de Beaujolais.

Er zijn 39 dorpen die de naam ‘Beaujolais-Villages’ op het etiket mogen vermelden. En binnen die dorpen zijn er 10 toppers, dat zijn de Crus du Beaujolais. Daarvan prijken de namen fors op het etiket. Voor de liefhebber, deze 10 Crus van noord naar zuid op een rijtje: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly.

Een andere indicator voor betere kwaliteit zijn de wijnen die in het wijnhuis zelf gebotteld zijn. (Mis en bouteille au Domaine). Of de wijnen die gebotteld zijn voor de grote handelshuizen zoals Georges du Boeuf en Maison Joseph Drouhin. Maar goed, terug naar de Beaujolais Nouveau.

Van handelshuis Joseph Drouhin proefde ik de Beaujolais-Villages Nouveau 2013.
De wijn heeft een diepe, paarsrode kleur en aroma’s van rijpe kersen. Een fris, sappig glas wijn met aangename zuren. Prima wijn. Om te drinken in een Parijse bistro, of lekker thuis op de bank.
Drink de Beaujolais Nouveau gekoeld, zo rond 12 tot 14°C en binnen een half jaar. Dan smaakt ‘ie zoals hij bedoeld is.

Deze wijn werd mij aangeboden door Wijnbar en Wijnkoperij Dames Pellens uit Breda.

Beaujolais Nouveau 2013 - door Jeroen van Mierlo geproefd

2 Reacties
  1. In 1986 haalde ik mijn wijnbrevet s.v.h. in die tijd was wijn nog echt, nu heb je most die over de grens komt en hier wordt afgemaakt als “echte wijn” 3 voor een tientje! wat vroeger gelagerd op hout was zijn nu zakken met houtkrullen! bijzondere smaken komen nu voort uit gist met een smaakje! ook van deze tijd is etiketten die niet terug te vinden zijn in naslagwerken enz enz al met al een en al spel met als doestelling geld, geld en nog eens geld, lezer ga uit van je eigen smaak en vergeet al die parker punten medailles c.q deskundige adviezen, al die zaken zijn er niet om u van dienst te zijn maar om geld te verdienen. (en voor die mensen die nu boos zijn, natuurlijk zijn er mensen die integer zijn)

    Geniet van een goed glas, Geer Janssen

  2. Hallo Geer, Bedankt voor jouw reactie op dit bericht. Terecht merk je op dat de ontwikkelingen in de wijnwereld een enorme vlucht hebben genomen de afgelopen 25 jaar. Zo ook in de Beaujolais. En dat er een enorm verschil in de wijze van productie- en kwaliteit van wijn zit, wilde ik juist met dit artikel illustreren. Mijn advies is dan ook: Blijf Genieten. Met een grote G.
    Jeroen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.