Filmpje: De geschiedenis van wijn in Amerika

Geschiedenis van wijnland AmerikaAmerika is een relatief jong wijnland (althans als het gaat om drinkbare wijn). En dat is op zich vreemd, want Amerika kent wel een oude druivengeschiedenis. Toen de Vikingen omstreeks het jaar 1000 Noord-Amerika ontdekte, gaven zij dit nieuw ontdekte land de naam Wijnland omdat er zoveel wilde druiven groeiden. Echter, hoewel deze druiven veel sap gaven, smaakten ze nergens naar.

WijnlandAmerika; een lange weg vol hobbels

Pas in 1562 worden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd. Deze wijnen zijn waarschijnlijk gemaakt door Hugenoten die zich in Florida hadden gevestigd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal in Amerika vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Deze wijnstokken, geïmporteerd vanuit Europa ontmoetten in Amerika alleen hun grootste vijand: de Phylloxera.

Door het enten van Europese wijnstokken op Amerikaanse wijnstokken, die wel bestand waren tegen de Phylloxera, lukt het de Amerikaanse wijnboeren om weer druiven over te houden en wijn te produceren. Maar voor even want, is het druifluisprobleem net opgelost, ander problemen doemen op aan de horizon. De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgen er voor dat er maar een handjevol wijnboeren overblijft.

Pas rond de jaren ’70 van de vorige eeuw lukt het de Amerikanen om tafelwijnen van constante en hoge kwaliteit te maken. Vooral de wijnen uit Californië, met ideaal klimaat, beginnen bekend te raken. Maar Californië is niet de enige staat waar wijnen geproduceerd worden. Californië is misschien wel verantwoordelijk voor 95% van de wijnen, maar ook staten als Washington en Oregon, New Mexico en Texas hebben belangrijke wijngaarden. In het oosten van de VS wordt vooral in de staat New York, vooral het Finger Lake-district, wijn verbouwd.

Geschiedenis wijnland AmerikaHet wijn filmpje van vandaag: Song of the Vine: A History of Wine

Het filmpje van vandaag is lang, maar op zo’n druilerige dag als vandaag misschien wel lekker en het is zeker een leuk en interessant filmpje. In het filmpje vertelt Thomas Pinney, schrijver van A History of Wine in America, over de geschiedenis Amerikaanse wijnen. Deze geschiedenis kent behoorlijk want hobbels, tegenslagen en verliep dus niet altijd van een leien dakje. Volgens Pinny is de geschiedenis van wijnland Amerika te verdelen in drie periodes:

  1. Getting it wrong (1607-1807)
  2. Compromise (1807-1960)
  3. Getting it right (1960-heden)

In het filmpje vertelt hij over deze verschillende perioden van de Amerikaanse wijngeschiedenis. Zoals eerder gezegd, het filmpje is lang, bijna een uur, maar zeker een aanrader. Ook raad ik je aan om ongeveer bij minuut 12 te beginnen van het filmpje. De eerste 12 minuten is er een inleiding van een zeer leuke mevrouw over de Cornell University en de reden van deze lezing, maar het draait uiteindelijk om het verhaal van Thomas Pinney én dat begint rond de twaalfde minuut.

Veel plezier!

 

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: Australische wijnen en hoe het begon
Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Duitse monniken
Filmpje: Een middeleeuwse boottocht
Filmpje: La Romannée Conti
Filmpje: Champagne

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.