Alcoholvrije wijn; wat vinden we daar van?

Als ik denk aan alcoholvrije wijn denk ik aan een paradox. Wijn daar hoort toch alcohol bij? De smaak bevat een gedeelte alcohol en zonder alcohol is de smaak niet meer de smaak die we gewend zijn toch? Nee, ik heb een beetje een akelig gevoel bij alcoholvrije wijn. Het hoort niet en het is zonde van de wijn, is mijn persoonlijke mening. Want alcoholvrije wijn is eerst wel volledig geweest. Later in het proces wordt de alcohol uit de wijn gehaald. Hoe doen ze dat dan?

hello kitty
Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

De alcoholvrije wijnen die de Albert Heijn onder andere verkopen worden als een normale wijn gemaakt. Dus op dat moment bevat het nog alcohol. Door de wijn door een spinningcone (soort turbine) te halen kan de alcohol vervliegen. Hierdoor blijft er wijn over zonder alcohol. Het productieproces verschilt dus enorm van druivensap!

Maar ik vond ook nog een andere manier van het de-alcoholiseren van wijn. Verwarrend!

De wijnen worden na hun productie in Frankrijk, Italië en Spanje naar Duitsland gebracht, waar zij een moderne techniek van de-alcoholiseren ondergaan. Door middel van een distillatie proces onder vacuüm wordt de alcohol in vier fasen uit de wijn gehaald. In een glazen kolom wordt met een vacuüm pomp waterdamp en alcohol naar boven gezogen. Dit gebeurt bij een temperatuur van 24 à 25 graden Celsius.

De wijn aan de bodem van de kolom bevat hierdoor veel minder alcohol en wordt overgepompt naar een volgende glazen kolom, waarna het proces weer opnieuw begint. In totaal wordt het proces vier keer voltrokken. Na de laatste distillatie bevat de wijn nog maar 0.02-0.05% alcohol, maar heeft het toch de oorspronkelijke smaak behouden. Volgens de Europese wetgeving mag een wijn alcoholvrij genoemd worden tot vol. 0.5%.

Wat vond ik er zelf van?

Nou ben ik dus vrij negatief over alcoholvrije wijn maar ik vind dat je pas mag oordelen als je het zelf ook geprobeerd hebt. Nou dat heb ik dus. ahAfgelopen zaterdag gaf mijn zusje een afstudeerfeestje in ons ouderlijk huis. Samen met mama had ik de boodschappen gedaan en een tante van mij drinkt geen alcohol meer. (Wel gedaan en de smaak van wijn stond haar wel altijd aan). Dus om een lang verhaal kort te maken, we hebben dus een fles alcoholvrije wijn ingeslagen. En wel de chardonnay van de Albert Heijn. Ik als wijnliefhebber kon het niet laten om toch eens een slok te proberen. Nou en wat vond is daarvan? Nét niet, gewoon nét niet.. misschien zat het tussen mijn oren maar het smaakte zo raar. Ik vergelijk het met bedorven appelsap. Er waren zeker vergelijkbare aroma’s die ‘echte’ wijn ook bevatten, maar ook iets raars en onverklaarbaars. Ach, het is een mooie oplossing voor mensen die geen alcohol mogen of willen drinken maar ik behoor gelukkig niet tot deze groep want het is helaas niet aan mij besteed!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.