Accijnsverhoging 2013 jaagt consumenten naar Duitsland

Accijnsverhoging 2013 - wijn kopen duitslandDe accijnsverhoging 2013 die per 1 januari 2013 is ingegaan, zorgt ervoor dat consumenten steeds meer hun drank over de grens halen. En dan met name in Duitsland, want in Duitsland wordt er op wijn bijvoorbeeld helemaal geen accijns geheven.

Dat steeds meer consumenten hun drank over de grens gaan halen, blijkt uit een onderzoek van Trendbox dat is uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn.

Wijn duurder geworden in Nederland

Sinds de BTW verhoging en de accijnsverhoging 2013 is wijn behoorlijk wat duurder geworden; zo’n 83 cent per liter. En hier komt dan nog BTW overheen.

“Steeds meer Nederlanders kopen hun wijn in het buitenland. Dit geldt vooral voor consumenten in de grensstreek. Op deze manier omzeilen ze de hogere Nederlandse accijns op alcohol”, aldus de KVNW.

Wijn kopen in het buitenland

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 30 procent van de Nederlanders die wel eens wijn koopt, dit regelmatig te doen in het buitenland. De KVNW is hierdoor verrast.  “De omvang van deze legale grensverkopen is nog veel groter dan wij hadden verwacht.”, aldus de KNVW.

Dit betekent dat niet alleen de Nederlandse wijnhandelaren inkomsten mislopen, maar ook de schatkist loopt op deze manier veel geld mis. Het bedrag dat de schatkist misloopt, loopt op tot 86 miljoen volgens de KNVW.

Begin oktober waarschuwde Ron Andes, voorzitter van de SlijtersUnie er al voor dat het vanaf Utrecht al interessant is om een kistje wijn te kopen in Duitsland, aangezien daar geen accijns betaald hoeft te worden op wijn.

Het loont dan misschien niet om voor één flesje heen te rijden, maar als je er wat meer mee neemt en misschien ook nog eens voor de hele familie, vrienden, kennissen en buren loont het al snel, zo’n dagje wijnwinkelen in Duitsland.

Accijnsverhoging 2013 moet geld opleveren, toch?

De accijnsverhoging 2013 moest de schatkist juist 100 miljoen extra opleveren. Als de cijfers van de KNVW kloppen, heeft de Staat zich, met deze accijnsverhoging 2013, in de vingers gesneden en heeft de accijnsverhoging 2013 dus weinig zin. Misschien een idee om het terug te draaien? Maar dat zal wel niet gebeuren.

5 Reacties
  1. Woon in Almere maar ga ook het kopen van wijn in duitsland onderzoeken, mooi geweest met al die misdadige belasting verhogingen. Groet rené.

  2. Ga gemiddeld eens per maand even de grens over om even stevig in te slaan, enkele doosjes wijn in combinatie met een volle tank benzine en 50 tot 60 euro is zo bespaard. Aan onze beleidsbepalers in
    Den Haag zou ik willen zeggen ga vooral zo door ik weet net als vele met mij inmiddels de weg wel.

  3. Ga een keer per maand naar Duitsland, tank daar doe de boodschappen en neem lekkere wijn mee.
    Laat ze hier maar de klote lopen die shit zooi
    Ik schaam mij dat ik een nederlander ben, het woord nederlander met opzet geen hoofdletter.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.