Abadal Rosado DO Pla de Bages als wijntip van het weekend

Abadal Rosado DO Pla de Bages - plaHeerlijk genieten was het de afgelopen week. De temperatuur liep lekker op en, uit de wind, was het bij ons in de tuin al prima te doen. Met de stijgende temperaturen, komt ook de roep om rosé en afgelopen week hebben we er dan ook één – als toost op het lenteweer geproefd. Niet met ons vaste proefpanel, maar gewoon thuis met manlief. Even heb ik getwijfeld of ik, met het oog op de weersvoorspellingen wel een rosé zou tippen voor het weekend (ik associeer rosé toch meer met warmere temperaturen), maar deze Abadal Rosado DO Pla de Bages beviel dermate, dat ik jullie deze rosé toch niet wil onthouden.

Abadal Rosado DO Pla de Bages

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

Wijnhuis: Bodegas Abadal
Soort wijn: Rosé
Wijnjaar: 2011
Flesinhoud: 0,75 l
Druif: Cabernet Sauvignon, Sumoll
Alcohol: 13,5%
Land: Spanje
Regio: Pla do Bages
Op dronk: Heden – 2014

Abadal Rosado DO Pla de Bages - wijnhuisBodegas Abadal

De Bodegas Abadal bevinden zich in Pla de Bages, een jonge DO (sinds 1995) ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Barcalona. Pla de Bages is een klein wijnbouwgebied, waar slechts 600 hectare zijn aangeplant met wijnstokken. Bodegas Abadal heeft 127 hectare wijngaard in dit gebied in zijn bezit.

In het wijngebied Pla de Bages wordt al eeuwen wijn gemaakt. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd er hier wijn geproduceerd. “Bages” is het Catalaans voor Bacchus, de wijngod. Tot 1890 is de Pla de Bages dan ook één van de belangrijkste wijngebieden van Catalonie, maar dan breekt de phylloxera uit en richt enorm veel schade aan in dit gebied.

De Bodegas Abadal zijn in handen van de familie Roqueta. Een familie met een eeuwenoude traditie in het maken van wijn (gaat terug tot 1199) en al 16 generaties lang actief in de regio Pla de Bages. Grappig is om te vertellen dat al eeuwenlang de mannen in deze familie Rámon en Valentin terugkomt en dat vader Rámon wordt opgevolgd door oudste zoon met de naam Valentin, die op zijn beurt weer wordt opgevolgd door de oudste zoon die dan weer Rámon heet.

De Bodegas Abadal produceren in totaal 10 verschillende wijn, zowel blends als monocepages.

Abadal Rosado Pla de Bages - cabernet sauvignonCabernet Sauvignon

De Abadal Rosado DO Pla de Bages is grotendeels gemaakt van de Cabernet Sauvignon. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines, waardoor jonge wijnen nogal stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met soepele druiven zoals de Merlot of Cabernet Franc. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon gebruikt om de smaak van wijn van soepele druiven robuuster en complexer te maken.

De Cabernet Sauvignon is zeer geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen: het maakt de stevige tannines aanzienlijk zachter en soepeler, waardoor zeer goede wijnen kunnen ontstaan. Door de lange bewaartijd en het sowieso al complexe karakter van de Cabernet Sauvignon – met geur- en smaakelementen van onder meer zwarte bessen, kersen, pruimen, cederhout, leer, tabak en menthol – kunnen na verloop van tijd stevige, volle, complexe wijnen ontstaan. Het rijpingsproces in de fles is uitermate belangrijk bij de Cabernet Sauvignon, omdat gedurende de bewaartijd zowel de smaak als de structuur nog aanzienlijk veranderen.

Abadal Rosado DO Pla de Bages - flesWat proeven we?

Goed, tijd om het eens over de smaak en geur van deze Abadal Rosado DO Pla de Bages te hebben. Deze Abadal Rosado DO Pla de Bages geurt heerlijk naar donker fruit en in de smaak komen vruchten als aardbeien, frambozen en kersen naar voren. Deze rosé heeft een krachtige smaak, maar is ook fris.

Conclusie m.b.t de Abadal Rosado DO Pla de Bages

Een mooie, krachtige, frisse rosé die ook prima gedronken kan worden als het wat frisser weer is. Lekker bij salade, pasta, maar ook bij vis zal deze rosé het goed doen, denk ik zo.

Waar koop je de Abadal Rosado DO Pla de Bages ?

Wijnbloggers Weekend Wijntip

De Wijnbloggers Weekend Wijntip is een tip die wij de lezers van Wijnbloggers willen geven. Dit kan een leuk evenement zijn, maar ook een lekkere recept met een bijpassende wijn of gewoon een bepaalde wijn. Heb je zelf een leuke of lekkere tip, laat het ons dan weten via info@wijnbloggers.nl.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.