Aardbeving treft ook wijngebied Napa Valley

Schade bij wijnhuizen Napa Valley na zware aardbevingDe zware aardbeving die zondagochtend (3:30 lokale tijd) het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft getroffen, heeft ook veel schade aangericht in Napa Valley. Napa Valley staat bekend om de wijnbouw die er wordt gepleegd en de wijnen uit de Napa Valley  zijn de duurste wijnen van Noord-Amerika en duurzame wijnbouw is erg belangrijk in deze streek. Er bevinden zich zo’n 500 wijnhuizen in Napa Valley.

Door de aardbeving zijn duizenden wijnvaten bij grote wijnhuizen kapot, net als heel veel wijnflessen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is.

Niet alle wijnmakers zijn getroffen. Een aantal wijnhuizen heeft zich vanwege de kans op aardbevingen goed voorbereid op eventuele bevingen en hebben hun wijn niet hoog opgestapeld en opgeslagen. Niet meer dan zes flessen boven elkaar, is het advies. Wijnhuizen die zich hier aan gehouden hebben, hebben dan ook minder schade.

Bron: Nos.nl

WIjngaarden Napa Valley

Napa Valley

Napa Valley ligt op een uurtje rijden, ten noordoosten van San Francisco en strekt zich uit van zuid naar noord. In het westen wordt de vallei afgebakend door de Mayacamas Mountains en in het oosten door de Vaca Mountains. In het zuiden grenst een klein stukje van de Valley aan de Baai van San Pablo, die uitmondt in de Stille Oceaan.

De gehele streek beslaat 196.275 hectare en als je dit hele gebied vergelijkt met bijvoorbeeld de oppervlakte van de Bordeauxstreek, is de Bordeauxstreek acht keer zo groot. 19.000 hectare in gebruik is voor de wijnbouw. In de Napa Valley zijn er verschillende klimaatzones en microklimaten. Zo is het in het Noorden lekker warm, maar in het zuiden een stuk koeler.

Een variëteit aan bodemsoorten in de Napa Valley

De wijnbouw in Napa Valley bestaat al lang en er komen verschillende goede wijnen vandaan. Binnen de Napa Valley zijn er, verspreid over het gehele gebied, 33 verschillende bodemsoorten terug te vinden en komt het dan ook voor dat op een wijngaard heel veel verschillende bodemsoorten te vinden zijn. De grond van de Napa Valley is vruchtbaar (door vulkanen die er ooit actief waren) en samen met het klimaat uitermate geschikt dus voor de verbouw van druiven.

druivenrassen - napa valleyDruivenrassen in Napa Valley

Doordat er in Napa Valley verschillende klimaatzones, microklimaten en bodemsoorten voorkomen, is er altijd wel ergens een plek voor een druivenras om goed te gedijen. De cabernet sauvignon tiert er welig, maar ook de zinfandel, de cabernet franc en de merlot doen het goed hier. In het koelere zuiden (door de invloed van de Oceaan) gedijen druivenrassen als pinot noir en chardonnay goed, maar kunnen ook de syrah en merlot uitzonderlijke resultaten geven.

De belangrijkste druivenrassen in de Napa Valley 

Blauwe druiven:

Witte druiven:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.