Hoe maak je rode wijn ? (video 5)

Rode WijnJe hebt hier de afgelopen weken al verschillende video’s van Jan Marten Cuperus van Cupido Wijnen voorbij zien komen over het maken van rode wijn. In de eerste video gaat Jan Marten in op de selectie en het kneuzen van druiven, de tweede video gaat over de analyse, in de derde video vertelt Jan Marten van alles over gist, in de vierde video over Onderdompeling en gistvoeding en vandaag gaat het over Zeven en persen.

Het maken van rode wijn

Dit is de tijd dat men druk op de wijngaarden druk is met het oogsten en maken van wijn. Na het plukken worden de druiven van de steeltjes ontdaan (om onnodige tannines te voorkomen) alvorens ze de pers of het vat in gaan. Kneuzen, gisten, most allerlei termen die te maken hebben met het wijn maken. Maar hoe doe je dat nou? Hoe gaat het wijn maken in zijn werk? Jan Marten vertelt er meer over in zijn video’s.

Jan Marten over Zeven en Persen

Het maken van rode wijn in een infographic

In de onderstaande infographic zie je het gehele proces van het maken van rode wijn weergegeven. Van de druiven die aan de wijnstokken hangen, geoogst en geplukt moeten worden, naar het fermenteren in grote ketels om vervolgens de wijn te laten rijpen.

Daarna volgt een tweede gisting, (ook malolactische gisting, melkzuurgisting genoemd). Deze tweede gisting is het bacteriologisch proces dat (harde) appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Rode wijn ondergaat vrijwel altijd een tweede gisting, omdat deze tweede gisting dus een gunstig effect heeft op de smaak van rode wijn. Appelzuren hebben een harde en uitgesproken smaak, terwijl melkzuur veel zachter overkomt.

Bij witte wijn is deze tweede gisting geen vaste regel, omdat bij witte wijn deze zuren de wijn vaak juist lekkerder en aantrekkelijker maken. (Hoe vaak proef je in witte wijn niet appel, een lekkere zure Granny Smith?)

Na deze tweede gisting wordt het bezinksel uit de rode wijn gehaald en is de wijn klaar om gebotteld te worden in de fles, om dan uiteindelijk in de fles in de winkel terecht te komen, waar de rode wijn door ons, wijnliefhebbers, gekocht kan worden.

Hoe rode wijn gemaakt wordt in een infographic

Bron Infographic: Jelle de Roeck – WineFolley

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je rode wijn ? (video 1)
Hoe maak je rode wijn ? (video 2)
Hoe maak je rode wijn? (video 3)
Hoe maak je rode wijn? (video 4)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.