Een leven in Frankrijk… Frankrijk voorgoed (2)

Cantobre - Dorpje in Frankrijk

Foto: Frankrijk – Cantobre

Frankrijk voorgoed: Portretten van blijvers

Menig wijnliefhebber zal het herkennen: de droom om een huisje, met wijngaard, te hebben in Frankrijk. Wie loert er tijdens zijn of haar vakantie niet even bij de plaatselijke makelaar door het raam om te kijken wat de lokale huizenprijzen zijn en ziet met de huidige prijzen in Frankrijk soms deze droom een stukje dichterbij komen. Frankrijk is een prachtig land, ook voor de niet wijnliefhebber… Maar hoe is het om je leven in Nederland achter te laten en te vertrekken naar Frankrijk om daar een leven op te bouwen. Voorgoed.

Gisteren las je hier al het eerste gedeelte van het drieluik: Een leven in Frankrijk… Frankrijk Voorgoed, waarin Renate van der Bas al het één vertelt over het hebben van deze Franse droom. Voor haar boek “Frankrijk Voorgoed: Portretten van blijvers” klopte zij op zes deuren  van blijvers en vond daarachter zeer boeiende en uiteenlopende verhalen. Sinds 1998 woont en werkt ze in Frankrijk, in de Aude (ten Zuiden van Carcassonnne), waar ze  inmiddels ook een hotel-restaurant-tabac runt. Vandaag deel 2!

Renate van der Bas - Auteur Frankrijk VoorgoedNaïviteit is een zegen

Voorzichtige mensen denken wel tien keer na, voordat ze de stap naar Frankrijk zetten. Naïviteit is in veel opzichten een zegen: gewoon vertrekken en dan maar zien of het lukt. Zo niet, dan ga je toch weer terug? Als je flexibel kunt zijn, red je het misschien wel. Vrijwel iedereen in dit boek heeft zijn plannen in de loop van de tijd moeten aanpassen.

Mijn eigen leven in Frankrijk ziet er nu ook anders uit dan toen het begon. Achteraf kan ik me niet eens goed herinneren welke verwachtingen mijn Kees en ik hadden toen we vertrokken. We vonden Frankrijk mooi en gingen er graag op vakantie, dat is natuurlijk een goed begin. Onze ervaringen beperkten zich tot het Frankrijk van de zomermaanden. Dat Frankrijk in de kou  een heel ander verhaal is, ontdekten we die eerste winter toen we bij een klein houtkacheltje heel romantisch onder een dekentje zaten te klappertanden in ons kille stenen huis. Als we het van tevoren hadden geweten, had het ons natuurlijk niet weerhouden. We zouden wel meteen een betere kachel hebben gekocht.

We waren destijds verzekerd van een inkomen. Kees had twee oude bedrijfspanden omgebouwd tot kantorencentra, die we in delen verhuurden. Met de hulp van een makelaar, een huisbaas, telefoon, fax en internet konden we de verhuur op afstand organiseren. Of we een telefoontje van een huurder nu op twee of op twaalfhonderd kilometer afstand beantwoorden, dat moest niet zoveel uitmaken. Naast het beheer, kon ik een aantal opdrachtgegevens vasthouden en blijven doorwerken als freelance tekstschrijver. Als er toch niet genoeg geld binnen zou komen, dan konden we altijd nog kamers gaan verhuren of ‘iets’ in Frankrijk beginnen. Dus waarom zouden we niet gaan?

In 1997 vonden we ons huis, in ons vakantiegebied; de Haute Vallée de I’Aude onder Carcassonne. Vlakbij Espéraza was een fermette te koop, een boerderijtje in een klein dal met zestien hectare heuvels, velden en eigen beekje. Niemand te zien, maar de bewoonde wereld op slechts drie minuten rijden. Het huis stond al zeven jaar leeg, niemand wilde het hebben. Toen wij het weeskindje zagen, waren we meteen verkocht.

We gingen verhuizen. Voorgoed? We spraken met elkaar af dat we het minstens twee jaar zouden volhouden. Als het de eerste tijd tegenviel, dan maar even de tanden op elkaar.

Morgen lees je hier meer over het opbouwen van een leven in Frankrijk….

Frankrijk Voorgoed - Portretten van BlijversBron: FRANKRIJK VOORGOED: portretten van blijvers
 Auteur: Renate van der Bas
 Uitgever: De Boekenmakers
 ISBN: 978-90-77740-44-6
 Bestellen bij: Bol.com

Een leven in Frankrijk… Frankrijk voorgoed (1)

 
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.