Nederlandse wijngaarden: De Reestlandhoeve (1)

Nederlandse wijngaarden - De Reestlandhoeve 1Met grote regelmaat schrijven we hier op Wijnbloggers.nl over de Nederlandse wijngaarden. Zo’n 200 hebben we er sinds de wijnbouw in de jaren ’90 in Nederland in een stroomversnelling terecht is gekomen. Reden voor Wijnblogger Arie om de Nederlandse wijngaarden eens voor het voetlicht te brengen. Vandaag: De Reestlandhoeve in het Reestdal.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: De Reestlandhoeve, een Nederlandse ‘zorgwijngaard’

In 2003 is De Reestlandhoeve begonnen met de aanplant van een wijngaard die momenteel een oppervlakte van 3 ha beslaat. De Reestlandhoeve is een wijngaard in Nederland, gelegen in het Reestdal, met uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem.

De druiven worden zoveel mogelijk biologisch en biodynamisch geteeld en vormen de basis van de Nederlandse wijn. Er wordt gewerkt met homeopathische middelen, compostthee en mineralen. Deze worden ingezet om de druivengroei te stimuleren en ziektes te voorkomen. Dit geeft de mooie Nederlandse wijnen uit het Reestdal een geheel eigen smaak en bouquet. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt er uitgeweken naar reguliere middelen om ziektes te kunnen bestrijden. Ondertussen blijven ze bij De Reestlandhoeve op zoek naar alternatieven.

De Reestlandhoeve; wijngaard en zorghoeve

Wijngaard de Reestlandhoeve is naast een wijngaard ook een zorghoeve en biedt als zorghoeve een uniek concept van groeien, leren en ontwikkelen. De werkzaamheden hebben een maatschappelijk nut, ter vergroting van de eigenwaarde en een zo ‘gewoon’ mogelijk leven voor iedereen en met als doel mensen met een beperking weer onderdeel te laten maken van de samenleving.

Leren door ervaring & zorg op maat

Mensen leren door ervaring, is één van de motto’s op de Reestlandhoeve. Zelf ervaren is een uitstekende manier om vaardigheden en kennis op te doen. Bij de Reestlandhoeve worden mensen bijna vanzelfsprekend en intuïtief aangesproken op hun mogelijkheden. Voor en met elke deelnemer wordt er een coachingsplan opgesteld met doelgerichte toekomstplannen.

Onder de professionele begeleiding van Daniëlle Kremer (sociaal pedagogisch hulpverlener) en Wilma Huisman (verpleegkundige, BIG geregistreerd én geregistreerd klassiek homeopaat) biedt de Reestlandhoeve de mogelijkheden om zich te bekwamen in verschillende vaardigheden. Van het werken op het land (met de trekker of bosmaaier) tot het ontvangen van gasten in een wijnproeflokaal, die komen voor een wijnproeverij of om gewoon een kop koffie te drinken. Op de Reestlandhoeve is het mogelijke om diverse vaardigheden te leren.

Uiteraard is de rol van John Huisman als wijnboer ook van groot belang. Een nuchtere houding en geloven in de mogelijkheden van de mensen stimuleert de deelnemer om naar vermogen te presteren. Zijn persoonlijke ervaringen van ziekte en arbeidsongeschiktheid maken dat hij als geen ander weet; “als iets door een beperking niet meer kan dan zijn er altijd weer andere dingen die juist weer wel kunnen.”

Meer informatie over de zorghoeve vind je hier

Nieuw experiment

Op de wijngaard van de Reestlandhoeve worden de druiven worden zoveel mogelijk biologisch en biodynamisch geteeld. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt er uitgeweken naar reguliere middelen om ziektes te kunnen bestrijden. Ondertussen blijven ze bij De Reestlandhoeve op zoek naar alternatieven. Zo loopt er dit jaar een experiment met de bestrijding van schimmels met behulp van geluidsfragmenten.

Dit experiment is in samenwerking met Peter Chappell, een klassiek homeopaat die zijn sporen ruimschoots heeft verdient en veel ervaring heeft in het behandelen van AIDS en malaria in Afrika. Dit niet alleen met de traditionele homeopathische korrels maar ook met geluidsfragmenten. Het blijkt dat homeopathische resonanties prima via muziek verspreid kunnen worden. Er worden zeer verrassende resultaten bereikt in de behandeling van AIDS en malaria maar ook andere ziekten. Zeker in het geval van epidemische ziekten zou deze manier van behandelen een grote betekenis kunnen krijgen omdat geluidsfragmenten heel makkelijk te verspreiden zijn.

Morgen lees je hier op Wijnbloggers meer over De Reestlandhoeve en heeft wijnblogger Arie het met John Huisman over landbouwgif in Franse wijnen, het sjoemelen met wijnen, sulfiet en biologische wijnbouw….

Nederlandse wijngaarden - De Reestlandhoeve 3

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.