Champagne, wanneer wel en niet?

altijd tijd voor champagneNiet: nooit! Altijd dus…

Wel: tja, voor elk moment een passende champagne, lekker diplomatiek voor mij als champagne handelaar, maar erg ver kom je er niet mee als consument.

Mijn advies zal altijd zijn: Koop uw champagne bij een gespecialiseerde wijnhandelaar, vakslijter. Deze zal u ongetwijfeld voorzien van goed advies, de juiste vragen stellen en ervoor zorgen dat u met de best mogelijke champagne voor uw gelegenheid de deur uitloopt. Hoeveel gasten, welk moment van de dag, begeleidende hapjes, gerechten enzovoorts zijn elementen waaraan u moet denken om tot een goede keuze te komen.

Stel dezelfde vragen ook eens aan de sommelier in het restaurant waar u eet.

Trek eens een fles champagne open…

In Nederland hebben we nog steeds moeite om zomaar een fles champagne open te trekken. Het moet eerst feest zijn. Het kan ook andersom: trek die fles open en het ís feest! Onze buren in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland vinden het heel normaal om op zondagmiddag een fles bubbels tevoorschijn te halen en met familie en vrienden op te drinken. Waarom wij dan niet? Natuurlijk leest u dit en zegt: maar dat doe ik al. Heel goed, en overtuig de eerste de beste uit uw vriendenkring ervan dat zij het zelfde moeten doen.

Ontvangt u gasten met een glas bubbels als aperitief? Schenk een lichte toegankelijke champagne brut, meestal de basiskwaliteit van een champagnehuis. Vind u dit ook meestal de lekkerste, en niet die duurdere met bijzondere kwaliteiten? Geen probleem, de champagnemaker ofwel “Chef de Cave” zal hier erg blij mee zijn, want de brut is bijna altijd dé referentie van de huisstijl.

Champagne past ook prima bij aspergesLiever champagne drinken bij de asperges? Kies dan voor een vollere, ietwat rijpe stijl. Past geweldig bij de aardse smaak van het “witte goud” en champagne is één van de weinige wijnen die het filmende karakter van de boter en vooral eieren kan doorbreken met de bubbels. Zo blijf je het aroma van de champagne goed proeven, want het filmpje (ei) en vet (boter) sluit de smaakpapillen niet af.

Rosé champagne heeft veel mogelijkheden, denk eens aan kreeft, lamsvlees en voor de gevorderde BBQ’er is het een prima begeleider van zacht gegrilde vis en lichtroze vlees of gevogelte.

Kortom, ook in dit seizoen kunt u volop genieten van champagne, als aperitief maar ook als begeleidende wijn bij uw favoriete gerecht.

Volgende keer meer over seizoen champagnes en bewaren.

“er is altijd wel een reden om champagne te drinken”

Tot  de volgende blog.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.