62.600 liter Italiaanse wijn vernietigd door vandalen

Italiaanse wijn - wijndrama SolderaIn de nacht van 2 op 3 december slopen vandalen de wijnkelders van het bekende Italiaanse wijnhuis Case Basse di Gianfranco Soldera – kortweg Soldera genoemd – binnen, trokken de stoppen uit de wijnvaten en lieten 62.600 liter van één van de beste Italiaanse wijnen wegstromen. Zes jaargangen (2007 tot en met 2012) zijn hierdoor compleet vernietigd. De schade is enorm en kan oplopen tot zo’n 13 tot 15 miljoen euro.

Volgens een verklaring die de familie Soldera heeft afgegeven, is de familie enorm aangeslagen, maar laten zij zich hierdoor niet stoppen. “Our thoughts and actions, at the moment, are directed solely to the future, because no intimidation can stop our work and passion for this land and the products it yields.“, verklaart de familie.

Case Basse di Gianfranco Soldera

Soldera, gelegen in de wijnstreek Montalcino, Toscane maakt al jaren goede Italiaanse wijnen. De goedkoopste fles Brunello di Montalcino kost al snel 100 euro en dat kan oplopen tot 350 euro. De Brunello di Montalcino is een van Italie’s bekendste en meest prestigieuze wijn. In Toscane deelt het de toppositie met de dure Vino Nobile di Montepulciano en natuurlijk Chianti.

Gianfranco and Graziella Soldera zijn de eigenaren van Soldera. Zij kochten de wijngaard in 1972. De wijngaard is ongeveer 23 hectare groot en voornamelijk beplant met de Sangiovese Grosso.

Italiaanse Wijn - SolderaItaliaanse wijn Brunello di Montalcino

In 1967 kreeg de rode Brunello di Montalcino als zevende Italiaanse wijn de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 werd dit zelfs DOCG. Alle Brunello di Montalcino’s moeten in Toscane, en dan ook nog eens specifiek op het grondgebied van gemeente Montalcino (gemeente Siena) geproduceerd worden.

Een Brunello heeft een verplichte houtlagering van 3,5 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Afhankelijk van lagering, jaargang en wijnhuis zijn sommige van deze Italiaanse wijnen tientallen jaren te bewaren.

De Brunello’s worden gemaakt van de Brunellodruif, een kloon van de Sangiovesedruif.

Wijnkenner Fred Nijhuis over Soldera

Wijnkenner Fred Nijhuis vertelt tegen de NOS waarom deze  Italiaanse wijn van wijnhuis Soldera zo speciaal is.


Bron: NOS

Rop Zoutberg: onrust onder wijnmakers na wijndrama

Correspondent Rop Zoutberg over het het Italiaanse wijndrama.


Bron: NOS

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.