Top 5 bijzondere wijnen op Megavino 2014

MegavinoVorig weekend was het tijd voor Megavino: de grootste wijnbeurs van de Benelux. Megavino is de wijnbeurs voor zowel professionals als consumenten werd voor de zestiende keer georganiseerd in Brussel en ik nam een kijkje. Franse wijn was uiteraard goed vertegenwoordigd met een groot paviljoen en ook vele Belgische wijnmakers gaven acte de présence. Maar ik ging op zoek naar de minder voor de hand liggende pareltjes op de beurs.

Een top 5 van bijzondere vondsten op Megavino

En die vond ik. Mijn top 5 van bijzondere vondsten tijdens Megavino:

1. Portugal
Portugal was dit jaar gastland en had groots uitgepakt. Portugese wijn is upcoming, het land exporteert steeds meer wijn: van Madeira tot de Douro. De Vinho Verde geniet al steeds meer bekendheid. Ook proefde ik onder andere wijnen van de inheemse druivenrassen Tinta Francisca, Malvasia en Bastardo.

2. New York
Middenin de hal een grote stand met wijnen uit de regio New York. Onder het motto ‘Uncork New York’ laten ze hier zien dat de Verenigde Staten meer te bieden hebben dan de Californische bulkwijnen die we kennen.

3. Libanon
Dit land heeft mijn interesse al langer, onder andere door de lange wijngeschiedenis. De rode wijnen zijn rond en ik proefde een volle rosé die zeer de moeite waard was.

megavino 2

4. Bulgarije
Er was een relatief grote vertegenwoordiging van Bulgaarse wijnmakers en importeurs. Niet alleen klassieke Franse druiven, maar ook inheemse zoals de Mavrud gooien hoge ogen.

5. Kaapverdië
En ten slotte wijn uit Kaapverdië. De Belg Jan Ryckewaert ontmoette Padre Ottavio op het eiland Togo en hij besloot er in 2005 wijngaarden aan te planten genaamd Vinha Maria Chaves. Het resultaat: een witte (santa Luzia), een rosé (san Vincente) en twee rode wijnen (san Tiago en san Filipe).

Een bezoekje aan deze beurs is wat mij betreft de moeite waard. Je moet er alleen even voor wachten tot de 2015-editie. www.megavino.be.

megavino 3

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.