Gastvrijheid met een hoofdletter G

Gastvrijheid met een hoofdletter G

Zondagmorgen om 9:00 uur is het verzamelen op onze vaste plek, ingang noord hal 8 Locatie Messe Düsseldorf. Het jaarlijkse Weinfest voor professionals staat op het punt van beginnen. De gehele wereld is weer naar Duitsland gekomen om elkaar te ontmoeten, begroeten en leren kennen. Om wijnen te ontdekken, proeven en uit te spuwen. Dit mondiale schouwspel is ieder jaar een feest van herkenning en het is een voorrecht daar deel van uit te mogen maken.

Proeven, proeven en proeven

We lopen van afspraak naar afspraak, proeven nieuwe jaargangen, bespreken allerlei ideeën, eten tussendoor ongegeneerd een broodje worst in de buitenlucht en dan snel weer door om een bestseller te ontdekken op basis van uitstraling, reputatie, tips of een overdosis geluk. Voor je het doorhebt is het 18:00 uur, heb je kilometers gelopen en wordt er omgeroepen dat de beurs gaat sluiten. Alle (half)lege flessen worden opgehaald en duizenden mensen zoeken onder invloed van de alcoholdampen hun weg richting stad, hotel of anderszins vermaak.

Eten en nog meer proeven

Aangezien we ieder jaar met een grote groep aanwezig zijn is Düsseldorf onbetaalbaar. De prijzen van de hotelkamers verdrievoudigen de dagen dat Prowein gehouden wordt en dat is met 10 kamers voor meerdere dagen een dure grap, dus zoeken we ons heil een stuk verderop. Voor de 2de keer op rij overnachten we bij Van der Valk in Gladbeck, zo’n 40km van de beurs.

Dit keer hadden we nog de nodige flessen op het hoofdkantoor staan die nog geproefd moesten worden. Het idee werd geboren om niet alleen te slapen maar ook te dineren bij het hotel waarbij we van de gelegenheid gebruikt maakten om tijdens het eten de wijnen te proeven.

Afsluiten met…bier

Er werd ons geen strobreed in de weg gelegd. Wijnen lagen gekoeld, spuugbakken werden geïmproviseerd en de ober van dienst kwam af en toe vragen of alles naar wens was en of er weer nieuwe wijnen naar de tafel gebracht moesten worden. Deze extra service van de bediening stond niet op de menukaart en was in één woord: GEWELDIG. Dit noemen we Gastvrijheid met een hoofdletter G. Moe maar voldaan sluiten we af met een biertje waarna iedereen door de gangen dwaalt naar de eigen kamer.

Na een stevig ontbijt beginnen we de 40km naar Düsseldorf met een drukke maandagochtend spits waardoor we een half uur later dan gepland op de beurs aankomen. Zo heeft ieder voordeel toch weer zijn nadeel.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.