Deze wijnen gaan het worden in 2017

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. De glazen bol wordt opgepoetst. Trendwatchers en koffiedikkijkers werpen een blik in het nieuwe jaar. Wat brengt 2017 op wijngebied?

 20171.

Rioja is terug. De tijd dat bekendste Spaanse wijn een beetje uit de gratie was, lijkt voorbij. De vraag naar rioja is vooral groot in Korea, Rusland en Canada, maar ook elders is de interesse voor de nieuwe, minder houtgedomineerde rioja groeiende. Het is volgens wijnhandelaren de meest gezochte wijn op de wereldmarkt na de wijnen uit de Languedoc en de Rhône.

Deze klassieke wijnregio’s hebben dit te danken aan hun regionale karakter, zo staat te lezen in de glazen bol. Raakt de consument in 2017 uitgekeken op wijn die het moet hebben van de naam van de druif op het etiket?

2.

Over de Rhône gesproken: handelaren rekenen zich rijk vanwege de hoge kwaliteit van het oogstjaar 2015 in de noordelijke Rhône, dat nu ongeveer in de handel begint te komen. Eerst proeven, dan geloven zeg ik altijd, maar ik weet niet of een normaal mens daar op het niveau van het topsegment nog aan toekomt. De kenners voorspellen zeer hoge prijzen.

3.

Exact hetzelfde kan gezegd worden over de top van de Bourgogne. Oogstjaar 2015 – net vers gebotteld, klaar voor de handel – wordt gezien als een uitzonderlijk goed jaar. Met uitzonderlijk hoog prijzen als gevolg.

4.

Niet alleen rioja is lekker bezig, Spaanse wijn doet het in het algemeen goed op het deel van de wijnmarkt waar elk dubbeltje wordt omgedraaid. Wereldwijd is Spaanse wijn populair bij zowel de handel als de consument vanwege de aantrekkelijk geprijsde wijnen voor alledag.

5.

Om dezelfde reden zal ook Chileense wijn in 2017 geliefd blijven in de prijsklasse rond de vijf euro, evenals Australië.

6.

Grenache wordt genoemd als (Spaanse) druif in opkomst, trendy zelfs, vanwege de kwaliteit van oudere wijngaarden en dito wijnplanten, en dankzij de romig zachtfruitige smaak en het lage tanninegehalte.

7.

Het is nog niet klaar met de populariteit van mousserende wijn. De verwachting is, dat er nóg meer prosecco-achtige bubbelwijnen op de markt komen, al zal de originele Italiaanse schuimwijn ook in 2017 een succesnummer blijven. Onder andere mousserende rode wijn wordt genoemd als kanshebber.

Ook het woord ‘innovatie’ valt als de onlesbare dorst naar betaalbare bubbels ter sprake komt. Daarbij moeten we denken aan drankjes die wij wijnliefhebbers onder mekaar liever priklimonade met alcohol noemen.

En als we toch in die hoek zitten: wine slushies, sommigen zeggen frozen drinks, schijnen het te worden volgend jaar. Gezellig.

8.

Meer interesse voor witte wijn uit (Franse) rodewijnstreken. Een voorspelling die volledig aansluit bij mijn eigen ervaringen. Witte Rhône-wijn, en ook wit uit de Languedoc, is niet langer log en vlak, zoals ik me ze herinner. Ze zijn nu spannend, krachtig, floraal-kruidig, energiek, en op hun plaats aan de eettafel. Ook nieuwe, boeiende witte rioja-wijnen lijken aan hun eigen donkere schaduw te ontsnappen.

Wat mij betreft hebben Portugese witte wijn en wit uit zuid-Italiaanse regio’s zoals Campanië dezelfde zonnige vooruitzichten. De gevorderde techniek in de wijnkelder betekent veel voor witte wijn uit warme wijngebieden.

9.

Dit laatste geldt misschien ook wel voor minder warme streken. De Loire bijvoorbeeld. Altijd goed geweest in wit, maar de helderzienden voorspellen mooie dingen voor de minder bekende Loire-regio’s. Denk aan Vouvray, Touraine, Anjou en Saumur. Sauvignon en chenin blanc zijn de belangrijkste witte druiven, maar vlak ook gamay (de ‘beaujolais-druif’) en cabernet franc uit de Loire-vallei niet uit.

10.

Tot slot nog een paar losse flodders.
. Rode wijn gekoeld geserveerd en gedronken.
. Wijn in blik. Is eerder geprobeerd, maar de tijd is er nu rijp voor, zeggen ze.
. Meer interesse voor coolclimate-regio’s in onder meer Chili en Australië.
. De terugkeer van de Beaujolais.
. Lager alcoholgehalte.
. Meer aandacht voor topwijnen uit Zuid-Afrika, Noord-Italië, Central Otago (Nieuw-Zeeland), Duitsland en Oregon (VS, pinot noir). 

Gelukkig nieuwjaar.

Bronnen: Cheers online, Business Insider, Winerist.com, Hospitalityandcateringnews.com, The Drinks Business, Sopexa wine trade monitor.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.