De verdejo; meer dan alleen een huppelend jong ding?

img_5175, de verdejoDe verdejo druif, hier in Nederland lusten we er wel pap van. Niet dat er pap van de verdejo druif wordt gemaakt, we zijn eigenlijk alleen nog maar het ‘verdejo koekje’ tegengekomen. Maar Nederland is oprecht één van de grootste importeurs van de wijn die van de verdejo druif wordt gemaakt. Op een geweldig tripje naar de Rueda, het gebied in Midden-Spanje waar de verdejo domineert, heeft Chicks with wine opnieuw kennis mogen maken met deze wijn. De jonge en frisse verdejo met opvoeding in stalen tanks is met haar frisse zuren, kleine bittertje, intens fruit van citrus, perzik en af en toe ananas of passievrucht een hele fijne wijn als aperitief. En met een beetje geluk krijg je met tonen van anijs en venkel nog wat kruidigheid toe. Zo viel de verdejo van Palacio de Bornos uit 2015 geweldig goed in de smaak in combinatie met gegrilde sardientjes. Maar deze verdejo druif biedt je meer dan alleen een jonge frisse wijn en we hebben ze onlangs allemaal mogen proeven.

De verdejo met verblijf op de lie

Bij deze verdejo wordt de wijn, als deze is uitgegist, langer in contact gehouden met de ‘lie’ oftewel de gistcellen. De wijn rijpt dus nog iets langer door op de ‘droesem’ die bestaat uit gistcellen en andere vaste stoffen en deze droesem gaat vervolgens fermenteren. We proefden de ‘Circe’ van Avelino Vegas waarbij de zachtheid en volle, ronde smaak direct opviel. Een mooie verdejo die in het begin ietwat zoet aandoet maar het uiteindelijk toch afmaakt met het vertrouwde bittertje en zuurtje. De verdejo’s die op deze manier opgevoed worden zijn vaak een stuk complexer en voller. Een wat spannendere verdejo, interessant!

De houtgelagerde verdejo

img_5316, de verdejoDeze wijn ‘fermentado en barrica’ ligt vaak enkele maanden in barriques voordat deze wordt gebotteld. Het geeft vettigheid, complexiteit en meer lengte aan de verdejo. We proefden er één van de hand van Javier Sanz, een geweldig goede viticulturist die echt prachtige wijnen maakt. Deze wijn viel bij ons echter het minste in de smaak. Het voelde niet goed dat deze stuivende verdejo het had verloren van het dominante hout. Javier knikte instemmend toen we uiteindelijk het lef hadden hem dit te vertellen. Maar de consument vraagt nou eenmaal ook om een ‘dikke verdejo’.

De verdejo als bewaarwijn

Voor ons de meest interessante van het clubje. We werden warm onthaald bij Finca Montepedroso en begeleid naar het mooiste proeflokaal dat we ooit gezien hebben. Met uitzicht op hun wijnranken hebben we een 6 jaar oude verdejo mogen proeven. Bij dit wijnhuis maken ze maar één wijn, van één druif en met één soort vinificatie. De wijn heeft 5 maanden contact met de lie en is niet houtgelagerd. Wat. Was. Dit. Fantastisch. Deze verdejo uit 2010 deed ons denken aan gezouten popcorn, gekarameliseerde hazelnoot met alsnog prachtige zuren die de spanning compleet maken. Helaas was dit jaar al uitverkocht maar als iedereen ze zo maakt als Finca Montepedroso zijn we een grote voorstander van de verdejo als bewaarwijn!

img_5214, de verdejoZelf proeven:

Palacio de Bornos verdejo 2015 – https://www.okhuysen.nl/wijn/type/land/regio/appelation/PALA/prijs/1?gclid=Cj0KEQjwpZO_BRDym6K_nMye7cEBEiQAVA7RaHLUgbZze3Toejw4Cg1HmG-Z_QBYd5KRFEJbbIr1gFwaAvnq8P8HAQ

Avelino Vegas Circe verdejo 2015 – http://nl.spainflavor.com/spaanse-wijn/circe-white-wine-semi-droge-2015/

Javier Sanz verdejo fermentado en barrica 2013 – http://www.vinosicavas.nl/javier-sanz-villa-narcisa-fermentado-en-barrica.html

Finca Montepedroso 2015 – https://www.wijnbeurs.nl/Wijnen/Witte-wijn/Finca-Montepedroso-Verdejo-DO-Rueda-Spanje::5839.html

Scriptina Regular

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.