Proeverij van historische wijnen bij Wijn!verleden

Afbeeldingsresultaat voor Wijn!verleden, proeverij

Op 28 oktober aanstaande vindt de eerste wijnproeverij van Wijn!verleden plaats, in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen. Er zullen zes ‘historische’ wijnen geschonken worden, met zes bijpassende historische hapjes.

De smaak van het verleden, die zouden we vaak maar wat graag terughalen. Voor eten zijn er vele honderden historische recepten waarnaar gekookt, gebakken of gebraden kan worden. En dan nog blijft het lastig. Ook voor wijn is het een hele opgave je de smaak van honderd, vijfhonderd jaar geleden voor te stellen. Hoe smaakte een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? Hoe smaakte een ‘infame’ Gamay, verboden door hertog Philips de Stoute van Bourgondië?

Eerlijk gezegd: we weten het niet! Wijnen van nu lijken heel weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten hebben ervoor gezorgd dat wijn tegenwoordig bijna altijd wel goed te drinken is. Je tref zelden een wijn meer die binnen een paar maanden zuur wordt, na een jaar niet meer te drinken is of barst van de technische fouten, om maar eens wat te noemen.

Om achter de smaak van het verleden te komen, moeten we andere tactieken toepassen: door te kijken naar de gebruikte druivenrassen, wijnmaaktechnieken of smaakbeschrijvingen in oude documenten. En op zoek te gaan naar moderne equivalenten van die wijnen, gemaakt door hedendaagse wijnboeren met passie voor de rijke geschiedenis van wijn. Dan ontmoet je een groep Weense wijnboeren die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Of je ontdekt hoe geweldig de versterkte wijnen van Madeira, waarmee de Amerikaanse Onafhankelijkheid werd beklonken, ook nu nog combineren bij chocoladetaart. Of tref je een druivenras aan de Moezel dat de Romeinen al kenden, en vind je de oudste mousserende wijn niet in de Champagne maar in Limoux.

Wijn!verleden bracht tien van dergelijke ‘historische wijnen’ samen. Tien wijnen waarmee je de smaak van de middeleeuwen, de Gouden Eeuw of de negentiende eeuw voor even weer kunt herbeleven. Wijnen die op een moderne manier gemaakt zijn, maar met oog voor eeuwenlange tradities. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval altijd gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving.


Uiteraard vertelt Wijn!verleden ook het verhaal bij die wijnen: waarom ze uitgekozen zijn, wie ze nu maakt en waar ze goed bij smaken. Op 28 oktober vindt de eerste wijnproeverij van Wijn!verleden plaats, in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen. Er zullen zes wijnen geschonken worden, met zes bijpassende historische hapjes. Prijs voor de avond is € 35,00. Meer informatie en aanmelden eetverleden.nl/wijn-spijsproeverij/.

Wijn!verleden is een initiatief van Wijnkronieken en historische kookatelier eet!verleden. De wijnen zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in het historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Meer informatie?

Neem contact op met Mariëlla Beukers (Wijnkronieken), mariella@wijnkronieken.nl of 06-10621640 of Manon Henzen (eet!verleden), manon@eetverleden.nl.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.