Een vakantieliefde?

Le Marche

Afgelopen weken was ik voor het eerst op vakantie in Le Marche, Italië. Na diverse keren Toscane en Piëmonte zijn we op advies van vrienden in San Benedetto del Tronto terecht gekomen. Wat een verademing, niet zo druk maar wel zo mooi. De omgeving is misschien wel mooier dan Toscane en Piëmonte bij elkaar. Ik ben op dit moment misschien iets te euforisch maar dat komt wellicht doordat ik dit schrijf na een eerste bezoek aan de “vader” van mijn vakantieliefde.

Gelukkig getrouwd

Nu moeten jullie weten dat ik al 20 jaar getrouwd ben met de liefste vrouw ter wereld en vader van 2 schatten van meiden. Het feit dat ik dit nu openbaar maak is dus precair. Maar ja het hoofd is op hol, het verstand is niet meer aanwezig en we maken beslissingen met de onderbuik. Is dit nu mijn midlife-crisis?

Een vakantieliefde?, GastrovinoAantrekkelijke gastvrouw

Het begint op dinsdagavond als ik via tripadvisor een restaurant in de buurt van onze agriturismo zoek. Op nummer 1 staat La Mattra di Alesandri e Silvestri, een typisch Italiaans restaurant met eenvoudig maar zeer goed eten. En dat op nog geen 6 kilometer rijden. De keuze is snel gemaakt. Niet verder zoeken, opfrissen, klaarmaken en rond een uur of 8 zijn we gearriveerd.

Het pleintje stelt niets voor, naast het restaurant wordt flink verbouwd en boven het restaurant staan alle appartementen te koop! Hmmm, als dit het dan moet zijn… Door mijn hoofd schiet direct de Italiaanse spelregel; hoe onaantrekkelijker de aanblik, hoe beter het eten. Dus gaan we ervoor.

De eigenaresse is een zeer vriendelijke, gastvrije en aantrekkelijke Italiaanse vrouw die ons met een aangeboren charisma direct op ons gemak stelt. Zelfs mijn vrouw valt direct voor haar charme. Ze leidt ons naar een tafel onder de olijfboom en deelt de menukaart uit. Inderdaad, de kaart is eenvoudig maar daarom niet minder aantrekkelijk. Alleen de wijnkaart valt tegen.

Wijn uitzoeken

Het moment dat ze de bestelling op komt nemen en bijna klaar is vraag ik of er nog andere keuzen aan wijnen zijn. Het kan toch niet zo zijn dat deze goed aangeschreven zaak alleen maar tafelwijn heeft? Het duurt even maar dan snapt ze wat ik wil. Als ze vraagt of ik mee wil lopen naar binnen om een keuze te maken gaat mijn fantasie op hol. Er staan geen wijnen op de kaart maar ben ik dan uitverkoren om haar verborgen (wijn)schatten te bekijken? Er gaat een siddering door mij heen.

Ik loop achter haar aan terwijl ze met een zekere tred naar haar zorgvuldig gekozen en uitgestalde wijnen loopt. Allemaal uit de regio in een straal van 10 Kilometer. Omdat ik weet dat dit soort vrouwen alles doet om het een man naar zijn zin te maken zeg ik gedecideerd dat ik de fles wil hebben die zij zelf het lekkerst vindt. Voor het eerst hoor ik een twijfel in haar stem, ze wijst me op de prijslijst. Terwijl ik met alle overtuiging in mijn stem zeg dat me de prijs niets kan schelen geeft ze me haar allerliefste glimlach en lijkt het of ze me betovert met haar ogen.

Zeer belovend en inspirerend

De volgende morgen rij ik met vlinders in mijn buik het terrein op. Ik was al vroeg wakker en heb met de beperkte WiFi die we hadden het adres opgezocht. Het blijkt op nog geen 4 kilometer bij ons vandaan te zijn. Ik heb mijn vrouw en kinderen verteld dat ik even weg ben en met een kleine 2 uur terug zal zijn. Mijn vinger gaat langzaam naar de bel. De zenuwen gieren door mijn keel, het duurt even en dan zwaait de deur open. Gelukkig er is iemand thuis.

De overheerlijke wijn van gisteravond heeft mij niet losgelaten. Het heerlijke glas met 70%Montepulciano en 30% Sangiovese heeft mij vervuld van geluk. De opgezochte website zag er bovendien ook heel goed uit. Ik word zeer hartelijk ontvangen en de presentatie en gastvrijheid zijn op zijn Italiaans. Ook de andere wijnen zijn goed tot zeer goed. Bovendien, als extra selling-point, ook nog biologisch. De proeverij die ik krijg is zeer belovend en inspirerend. Na anderhalf uur, het is nog voor de middag, rij ik met 3 dozen, een kaartje en export prijslijst het terrein weer af. Terug naar mijn gezin dat met alle liefde weer op mij wacht.

Wijncommissie

30 augustus heb ik met de wijncommissie de volgende proeverij en dan zal blijken of het bij een vakantieliefde is gebleven of dat ik jullie binnenkort kan verblijden met een uitbreiding van ons wijn- assortiment die is begonnen bij het advies van die hele lieve Italiaanse gastvrouw uit dat hele kleine dorpje in Le Marche……

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.