OP BEZOEK BIJ DAL CERO IN TOSCANE DEEL 1

Op bezoek bij Dal Cero in Toscane deel 1

Tenuta Montecchiesi

Tenuta Montecchiesi is het andere wijngoed van de familie Dal Cero, wat de broers Dario en Giuseppe in de jaren 80 hebben aangekocht in Val di Chiana. Het oorspronkelijke landgoed van 9 ha is inmiddels uitgegroeid tot 60 ha, nu het op één na grootste bezit in deze wijnstreek. Het bedrijf wordt gerund door de drie kinderen van Dario en neef Alberto die de wijngaarden in Cortona verzorgt. Vader Dario weet van geen ophouden wat betreft het verkrijgen van nieuwe blokjes wijngaard die door eigenaren worden afgestoten. In de landbouw moet men zich tegenwoordig specialiseren en mensen met een baan in de stad hebben geen zin meer om voor de wijngaardjes te zorgen.

De familie Dal Cero is afkomstig uit het dorpje Roncá in het Soavegebied in Veneto, waar zij het wijngoed Corte Giacobbe bezitten (40 ha). Hier worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd: Soave, pinot grigio en Spumante. Op Tenuta Montecchiesi , gelegen in het oosten van de Toscane, het gebied van Val de Chiana bij het middeleeuwse stadje Cortona, wordt dan weer meer rode wijn geproduceerd.

Bezoek aan het Tenuta Montecchiesi

Tijdens onze trip naar Toscane waren wij gelegerd op zo’n 30 km van het domein bij het stadje Lucignano, reden om even langs te gaan bij de familie Dal Cero in Montecchio, hartje Cortona DOC. Dit bleek een klein probleem daar de Italianen de straten in “la campagna” geen naam of nummer geven, de tomtom liet ons dus in de steek. Met een telefoontje naar Francesca Dal Cero was dit snel opgelost. Ze kwam ons ophalen en loodste ons naar het domein waar broer Nico en vader Dario ons stonden op te wachten. Francesca is dit voorjaar in Terneuzen geweest om haar wijnen te promoten op onze wijnproeverij, zij heeft ons toen uitgenodigd om langs te komen wanneer we in de buurt waren.

Bijzonder DOC Cortona

We begonnen ons bezoek met een korte wandeling door de wijngaarden. Tenuta Montecchiesi heeft wijngaarden op twee locaties in de streek. Deze zijn beplant met 80 % rode druiven, verdeeld over hoofdzakelijk sangiovese en syrah. De 20 % wit is verdeeld over vermentino en chardonnay. De wijngaarden liggen tussen de 250 en 350 m. boven de zeespiegel, het klimaat is zomers droog en heet met grote verschillen tussen dag en nacht temperatuur in de nazomer, goed voor de ontwikkeling van wijndruiven. Het uitzonderlijke van de DOC Cortona is dat naast de traditionele sangiovese ook veel internationale druiven mee mogen doen onder de vlag van de DOC Cortona, zoals syrah, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay e.a. Dit zie je nergens in Toscane, waar bijna alles sangiovese is als het DOC wijnen betreft, wel of niet aangevuld met een klein percentage lokale of internationale druivensoorten. Dal Cero focust naast sangiovese vooral op syrah. Deze druif doet het zeer goed op dit terroir. De topwijnen la Selverella en Klanis worden dan ook gemaakt van deze druif.

Terroir

Op mijn vraag wat nu hét verschil is tussen het terroir van het westwaarts gelegen Chianti Classicoen dat van Cortona antwoordt Nico: “In Chianti is de bodem steniger met sterkere drainage en aangezien het klimaat daar vochtiger is, is dit een groot voordeel. In Cortona bevat de bodem naast zand en stenen meer klei dat het vocht beter vasthoudt. Het meer oostwaarts gelegen Cortona is droger en warmer, zo kunnen de druivenstokken zomers profiteren van de watervoorraad in de bodem. Om die reden wordt de begroeiing tussen de ranken ondergeploegd, de druivenstokken ondervinden hiervan anders teveel concurrentie.” Zoals je verwacht van een vooruitstrevende wijnproducent is de bewerking van de wijngaard puur biologisch, goed voor het behoud aan natuurwaarden, bescherming van de bodem en vooral goed voor de kwaliteit van de wijnen. Francesca vertelde mij dat er ’s nachts weer volop vuurvliegjes zijn in de wijngaard, een graadmeter voor het herstel van het natuurlijk evenwicht.

Cuves “sur lie”

Het weer in Cortona is dit voorjaar net als in de rest van Europa de afgelopen tijd erg onstabiel met fikse regenbuien. De druiven hebben hiervan nog geen nadeel ondervonden, maar het wordt tijd dat de zomerzon begint te schijnen.

Vervolgens een bezoek aan de cuverie met moderne installaties om de druiven te verwerken. Een ruimte met grote RVS cuves voor vergisting en opslag. Het hele proces wordt gestuurd. Temperatuurcontrole voor rood en wit. Computergestuurde remontage voor rood. Voor de opvoeding van de rode wijnen zijn er de barriques 225 liter, de tonneaux van 600 liter en de grote bottes (grote vaten van 5000 liter).

Voor rode wijnen worden enkel de van nature voorkomende gisten uit de wijngaard gebruikt. Het sterker gestuurde proces voor wit vraagt om gekweekte gistculturen die hun werk moeten doen bij zeer lage temperaturen. De witte wijnen worden nog enkele maanden in cuves “sur lie “bewaard met wekelijkse bâtonnage (het omroeren van het bezinksel= de lie) om nog meer aan kwaliteit te winnen.

Toine Fassaert

Wijnkoperij en Notenbar

Terneuzen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.