STUDIEREIS PORTUGAL DEEL 3

Studiereis Portugal deel 3

DEEL 3: Spaanse wijn proeven in Porto

De laatste dag van de studiereis is alweer aangebroken. Na de zwoele avond in de Douro staat ons vanmiddag een wijnpresentatie in het centrum van Porto te wachten. De buschauffeur heeft goed geslapen en alle moed bij elkaar verzameld om ons weer met de bus naar boven te brengen. Omdat er 8 deelnemers badend in het zweet wakker zijn geworden bij de gedachte aan de busrit naar boven worden auto’s ingezet. Als iedereen inclusief bus met chauffeur boven is kan de prachtige rit naar Porto beginnen.

Brug als Eiffeltoren

Na goed 2 uur rijden komen we aan in het centrum van Porto. We worden in de portwijk Vila Nova de Gaia aan de rivier de Douro uit de bus gezet. Van hieruit hebben we een kleine 2,5 uur om de stad te verkennen voordat de afsluitende proeverij met lunch gaat beginnen. De grote groep splitst zich op en wij besluiten om met de kabelbaan naar boven richting de Dom Luis brug te gaan om vandaaruit het oude centrum van Porto in te lopen. Vanaf deze brug, gemaakt door een compagnon van Gustave Eiffel en daardoor bijzonder veel lijkend op de Eifeltoren, heb je een adembenemend uitzicht op Porto en de Douro rivier. Een aanrader voor iedereen die Porto nog eens wil bezoeken

Wijnen uit Galicië

Het is warm in Porto, onderaan de brug vinden we een geschikt terras waar we afkoelen tot het moment dat het tijd is om terug te wandelen naar Vila Nova da Gaia, waar Cornelia Proca van HGA Bodegas (wijnhuizen Vecrima, Albanta en Regina-Viarum) op ons wacht voor een presentatie en proeverij van alle wijnen uit Galicië. Het restaurant zit bomvol met locals die lekker aan de Portugese specialiteiten zitten. Wij hebben een aparte zaal op de bovenverdieping waar we “ongestoord” met onze groep naar het boeiende verhaal van Cornelia luisteren. Laat het ongestoord maar weg want doordat de lift voor het eten kapot is lopen de obers af en aan met volle en legen borden. Dit past eigenlijk wel bij de gehele entourage dus het mag de pret niet drukken.

Spanje naar Porto

HGA Bodegas is een leverancier uit het Noordwesten van Spanje waar we trots op zijn. We hadden graag een kijkje willen nemen bij het wijnhuis maar de planning was te krap om de grens over te steken naar Spanje en daarna weer 2 uur terug te rijden naar Porto om de vlucht naar Nederland te halen. Vandaar dat we hier in Porto aan de lippen hangen van een knappe Spaanse dame die in goed Engels de kwaliteiten van hun prijswinnende Mencia, Albarino en Godello wijnen weet uit te leggen. Ook hier blijkt weer dat wijn maken een vak, maar goede wijn maken een kunst is. Probeer maar eens druiven te telen op een helling van 45 tot 60 graden en dan zulke mooie wijnen te produceren. Het is ook niet voor niets dat ze de slogan: blood, sweat and tears gebruiken. We zijn allemaal onder de indruk. Gedurende de proeverij komen de typisch Portugese gerechten op tafel die gewoon voortreffelijk smaken met de Spaanse topwijnen. Hier komt Mediterraan Europa samen.

Hoeveel Portugese wijn gaan we verkopen?

Om half 5 is het tijd om afscheid te nemen van Cornelia en onze zeer goede gastheer André van restaurant Taberninha do Manel. Met goed gevulde maag en licht onder invloed nemen we afscheid van Porto en lopen we naar de bus die ons naar het vliegveld zal brengen. We nemen op het vliegveld afscheid van twee deelnemers die er nog een week Algarve aan vastplakken. Een aantal uren later om 23:15 uur plaatselijke tijd staan we weer met beide benen op de grond. Het zit er weer op. Met zeer veel kennis en ervaring in de bagage nemen we afscheid van elkaar. Gehaast verdwijnt iedereen naar de uitgang om zijn eigen weg te vervolgen de donkere nacht in. Want morgen, ja morgen wacht iedereen weer een normale werkdag in de winkel. Hoeveel Portugese wijnen zullen we de komende weken verkopen?

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.