STUDIEREIS PORTUGAL DEEL 2

Studiereis Portugal deel 2

DEEL 2: Over busbuddies op weg naar de Douro

Dinsdagmorgen om 7:00 uur zit bijna de gehele groep te wachten om de ontbijtzaal van het hotel te bestormen. De afspraak is om 7:30 uur met de bus te vertrekken naar de Douro , zo’ n 5 uur rijden vanaf Lissabon. Ondanks dat een groot aantal deelnemers niet voor 0:00 uur op hun bed lagen, is om klokslag 7:35 uur iedereen uitgecheckt en zijn alle busbuddies aanwezig om de lange reis aan te vangen naar ons porthuis Quinta da Romaneira.

Pubers doen een quiz

Busbuddies hebben we een aantal jaar geleden in het leven geroepen om als reisleiding niet bij iedere gelegenheid alle koppen te hoeven tellen. Iedere deelnemer krijgt een reisgenoot aangewezen die hij/zij in de gaten moeten houden. Als ieders buddy aanwezig is kan de groep vertrekken. De eerste 2 uur haalt iedereen nog wat slaap in.

Na een koffiepauze moet iedereen naast zijn buddy zitten voor een kennisquiz. Of het de koffie is geweest of het feit dat iedereen op een andere plek moet zitten weten we niet maar de bus verandert plotseling in een kippenhok vol pubers op schoolreis.

De quiz wordt gewonnen door het koppel Bas en Irene die ervandoor gaan met de eeuwige roem en een kleine Portugese prullaria.

Hoe groot is de bus?

Om 12:30 uur staan we op 30km van de eindbestemming voor een sanitaire stop en fotomoment van de omgeving. Ricardo Campos van het wijnhuis belt of we al in de buurt zijn en vraagt tussen neus en lippen door naar de grootte van de bus. Het waarom van deze vraag kwamen we een uur later pas te weten. De laatste kilometers gaan alleen maar bergop! Na een cooling down vanwege oververhitting van de bus en een keer vast gezeten te hebben staan we eindelijk voor de poort van de Quinta. Nog een paar minuten, dan staan we lekker met een glas witte wijn in ons hand aan de rand van het zwembad…

Zwembad? Klotsende oksels!

We rijden de te smalle poort door (wat was de vraag van Ricardo ook al weer, 30 kilometer geleden?) en wat ons rest is een afdaling van 6,5km over een te smal Portugees tegelpad met haarspeldbochten en een ravijn zonder vangrail in een te grote bus. Hier past enkel een diep respect voor de chauffeur die ons met klotsende oksels in ruim een uur heelhuids beneden weet te krijgen. De ontlading is groot en huilend van de spanning stappen deelnemers met recht het paradijs binnen. Hier komt dus de uitdrukking vandaan van de hel in hemel belanden.

Eindelijk Port proeven

Het hotel en de omgeving zijn als een plaatje uit de allermooiste reisbrochure. Normaal gesproken onbereikbaar maar wij staan er gewoon middenin. We laten het ons allemaal wel gevallen. Na een heerlijke lunch met lekkere hapjes en dito wijn is het tijd voor serieuze zaken. Met golfkarretjes en auto’s worden we over het landgoed gereden naar de winery. Hier krijgen we alles te horen over de knappe wijze van wijn maken in deze lastige omgeving. De overzichtsproeverij vindt plaats in het restaurant waarbij duidelijk wordt dat ze buiten de voortreffelijke Port ook zeer goede wijn maken. Jammer genoeg zitten ze in een prijscategorie die lastig te verkopen is, desondanks verdienen deze wijnen eigenlijk wel een plek bij de Nederlandse wijnliefhebber thuis. Dit wordt nog een lange discussie in onze wijncommissie.

Op naar deel 3

Na een heerlijk diner is de avond nog jong en warm genoeg voor een duik in het zwembad. Deze enerverende en intensieve dag zal ons nog lang bijblijven. Hier gaan we het nog jaren over hebben. Morgen naar Porto maar eerst is het bedtijd en dromen we allemaal dat we voor een keer Adam en Eva zijn.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.