Een bezoek aan Elzas Grand Cru’s

Thomas_gc_Schlossberg, ElzasWaar miljoenen jaren geleden een groot bergmeer was, bevindt zich nu het Elzasser wijngebied. In de jura waren de bergen van de Vogezen vergelijkbaar met de Alpen. Deze bergen zijn ingestort en het meer kwam daardoor droog te liggen. Dat verklaard de vele verschillende bodemsoorten die de Elzas rijk is. Niet alleen de grote variëteit aan druivenrassen maar ook de enorme diversiteit aan bodemsoorten zijn kenmerkend voor deze noordelijke Franse wijnstreek. Daardoor is de Elzas misschien wel de meest interessante wijnstreek van Europa als het gaat om terroir. Van graniet tot mergel en van kalksteen tot zandsteen.

De beste terroirs, met de beste ligging hebben de felbegeerde Grand Cru status. In totaal kent de Elzas 51 Grand Cru’s. Op deze unieke wijngaarden is het alleen in principe toegestaan om de edele druivenrassen Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer te verbouwen. De opbrengsten zijn laag en de kwaliteit hoog. Afgelopen week hebben we twee kenmerkende Grand Cru’s bezocht. De Grand Cru Schlossberg met Francois Thomas en de Grand Cru Hengst met Etienne Stentz.

Cave_Turkcheim_nietbio, ElzasGRAND CRU SCHLOSSBERG MET FRANCOIS THOMAS VAN ANDRÉ THOMAS

De Schlossberg was in 1976 de eerste wijngaard die de Grand Cru status verwief. De Grand Cru is in totaal 80 hectare groot en strekt zich uit van Kaysersberg tot aan Kientzheim. De bodem bestaat vooral uit graniet en vele mineralen. Francois bezit hier een klein perceel op een zeer steil deel van de Schlossberg met een prachtig uitzicht over Kaysersberg. Met zijn oude Land Rover klommen we langzaam naar zijn perceel. Dit perceel is dusdanig steil dat hier alleen met de hand gewerkt kan worden. Het ploegen gebeurt met een paard. Hij werkt al sinds eind jaren 90 volledig biologische en op dit deel van de Schlossberg kiezen steeds meer wijnboeren voor biologische wijnbouw. Volgens Francois is biologische wijnbouw belangrijk om de wijngaard gezond te houden maar ook omdat het betere kwaliteit wijn oplevert. In de wijngaard is ruimte voor gras, bloemen en andere planten.

Het bijzondere terroir van de Schlossberg is vooral geschikt voor Riesling. De wijnen van de Schlossberg worden gekenmerkt door een delicaat fruitig karakter en door hun zeer fijne en rijke aroma’s van bloesem. De wijnen zijn jong te drinken maar hebben een grote toekomst voor zich. Ongeveer 5 jaar na het oogstjaar komt de Schlossberg het best tot uitdrukking, maar kunnen met gemak 10 jaar bewaard worden.

AimeStentz_Hengst_bio, Alsace, ElzasGRAND CRU HENGST MET ETIENNE STENTZ VAN AIMÉ STENTZ

Vlak bij Wettolsheim ligt de Grand Cru Hengst. Deze Grand Cru dankt haar naam aan het vurige karakter van de wijnen, vooral in hun jeugd. De Grand Cru is ruim 50 hectare groot en bestaat voornamelijk uit mergel en kalksteen. Aimé Stentz bezit op deze Grand Cru een eigen Clos. Dit is een ommuurd perceel, dat ook officieel erkent is door de AOC en vermeld mag worden op het etiket. De naam van deze Clos luidt Clos du Vicus Romain. De familie Stentz gaf deze naam aan hun Clos nadat er in 1969 bij graaf werkzaamheden een oude Romeinse nederzetting was ontdekt.

Deze nederzetting was in de Romeinse tijd de grens tussen het Romeinse Rijk en het Germaanse Rijk. De Romeinen hadden destijds ook al wijnranken aangeplant op de Grand Cru Hengst. Niet om hier kwaliteitswijn van te maken maar om hun manschappen op de been te houden.

Stentz_clos_Vicus_romain, AlsaceIn tegenstelling tot de Schlossberg vind je op deze Grand Cru vooral Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer. Maar ook Pinot Noir, dat is bijzonder want dat komt normaal zelden voor op een Grand Cru. De kwaliteit van deze Pinot Noir is zo hoog dat de Elzas overweegt om vanaf 2016 de Pinot Noir afkomstig van de Grand Cru Hengst de officiële Grand Cru status te geven.

Etienne Stentz is een wijnboer die gelooft in het belang van het terroir. Alleen de juiste match tussen terroir en druivenras zorgt voor de beste wijnen. Hij is zo op zijn bodem gericht dat we ruim een kwartier met onze ogen alleen op de grond waren gericht, waar hij fossielen uit van miljoen jaren geleden liet zijn. Deze hebben een sterke zwavelgeur als je ze kapot slaat. Het bijzonder terroir dat terug gaat tot miljoenen jaren geleden zorgt unieke wijnen. Ook Etienne Stentz werkt biologisch omdat dit de enige manier is om dit bijzonder terroir voor de toekomst gezond en vruchtbaar te houden.

Jurgen van der Sloot
Wijnimporteur
Domaine Alsace
www.domainealsace.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.