Gastrovino; historische proeverij!

GastrovinoHet bijzondere aan Gastrovino is dat we 35 unieke winkels hebben plus een webwinkel gastrovino.nl. Elke winkel heeft zijn eigen identiteit, uitstraling, indeling en niet te vergeten een unieke eigenaar. Dat maakt een bezoek aan onze winkels bij voorbaat al speciaal.

Prowein wijn proeven door Gastrovino

Vorige week was eindelijk de dag dat we veel van de geselecteerde wijnen van de Prowein gingen proeven (zie blog: De zoektocht naar nieuwe wijnen). Met meer dan 80 wijnen weet je bij voorbaat dat het een zware dag gaat worden. Niet alleen omdat goed proeven een vermoeiende bezigheid is maar ook omdat een aantal beslissingen bepalend zal zijn voor de carrière van deze wijnen in Nederland. Want deze al deze wijnen zijn op dit moment nog niet in ons land te koop.

Geschiedenis in Zeist

Voor zo’n uitgebreide proeverij heb je ruimte en privacy nodig. Bas en Helene de Jong van de Smakenzaak in Zeist hebben ons aangeboden om gebruik te maken van hun proeflokaal. Dit proeflokaal, De Witte Os in Zeist, is een unieke plek in Nederland. Het is gevestigd aan de buitenmuren van het bekende Slot Zeist en dateert uit 1768. Als je deze ruimte binnentreedt, dan ben je even weg van de dagelijkse hectiek. Alles ademt historie uit. Zowel aan de buitenkant als in de binnenkant heeft alles een verhaal. Stel Bas een eenvoudige vraag en je krijgt een volledig hoofdstuk uit de Vaderlandse geschiedenis terug.

2015 topjaar

Na een stroef begin door een aantal tegenvallende wijnen begint de sfeer erin te komen met een aantal nieuwe jaargangen van bestaande producenten. Het gerucht gonst al een tijdje door de wandelgangen maar we kunnen het bij deze bevestigen. Jaargang 2015 is een fantastisch jaar voor zowel wit als rood. Hier gaan we nog heel veel plezier aan beleven. Bijna alle wijnen zijn cum laude geslaagd.

Biologisch uit Côte du Rhône

Het hoogtepunt van de proeverij is de ontdekking van een prachtig familiebedrijf in de Côte du Rhône. Nu waren we met de huizen Château Pesquié en Jaboulet al zeer goed vertegenwoordigd in dit mooie gebied maar Domaine du Séminaire is een zeer welkome aanvulling en ook nog eens 100% biologisch. Met de ontdekking van dit prachtige huis is onze missie Prowein 2016 nu al geslaagd. Hou ons in de gaten want binnenkort te bewonderen en te bestellen in de winkels en via de website: gastrovino.nl

Surprise!

We beëindigen de proeverij met een discussie over voorverkopen Bordeaux. De mooie kwaliteit maakt ons enthousiast om dit sinds jaren weer aan te bieden. We zijn nog bezig met de discussie welke producenten daarvoor in aanmerking komen als Bas opspringt van zijn stoel en naar een afgesloten ruimte loopt van zijn proeflokaal. Met een hoop herrie haalt hij vanachter een oude kist tevoorschijn en met geïmproviseerd gereedschap wordt met gepast geweld het deksel van de kist gelicht. Onder een hoop stof en zaagsel komen 12 flessen Margaux 1985 tevoorschijn.

De kurk wordt voorzichtig uit de fles getrokken en de wijn krijgt even tijd in een karaf om op adem te komen. Maar het bijkomen voor de wijn is van korte duur want iedereen kijkt vol verwachting naar de 31 jaar oude wijn.

De kleur wordt al rood-bruin en in de geur heeft hij ook al meer aardse dan fruittonen. De algemene conclusies is dat deze wijn misschien al een deel over zijn top heen is. Maar..dan tovert Bas een Munsterkaas (op perfecte temperatuur) met wat komijn tevoorschijn. Deze combinatie geeft de wijn een tweede leven, er ontstaat een prachtig samenspel tussen alle zintuigen dat iedereen na een lange dag in stilte doet genieten.

En dat op een eenvoudige maandag in april…

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.