Asperges en welke wijn we daarbij drinken

Traditiegetrouw is het aspergeseizoen in Nederland de tweede dinsdag van april begonnen! Genoeg reden om onszelf eens even te verdiepen in de asperge-wijn combinatie. Wat drinken we bij asperges? Onze bloggers en wijnliefhebbers helpen een handje en hebben de lekkerste wijnen op een rijtje gezet. Ik krijg spontaan zin in asperges (en wijn, dûh).

De historie van de asperge

Om onszelf weer even in de aspergesfeer te brengen verrijk ik jullie ook graag met wat achtergrondinformatie.

Wist je dat het nuttige van asperges al 5000 jaar een ding is? Ik niet, toch aardig lang geleden. De asperge werd gebruikt als groente, geneeskrachtig kruid maar ook als versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamie, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Toch zeer opmerkelijk!

 Asperges en de wijn spijs combinatie

Onze wijnliefhebbers en bloggers zijn zo aardig geweest om de voorkeur qua wijn door te geven. Dat maakt de keuze voor een heerlijke wijn misschien wat makkelijker.

Wijnvoornu.nl
Wij hebben een heerlijke frisse witte wijn gemaakt van de pinot blanc druif namelijk de: Pinot Blanc 2014 Elzas Frankrijk. De wijn is helder bleekgeel van kleur met wat groene reflexen. De geur is fris met bescheiden fruitigheid, nuances van perzik en appel. Zonder overdadig te zijn brengt hij de primaire aroma’s perfect tot uitdrukking. Witte wijn van pinot blanc druiven zijn wijnen die je jong moet drinken, ze zijn dan lekker fris en heel toegankelijk. Voor meer wijntips kijk op de website.

Gerrit Jan Groothedde:
‘Dat ik riesling en pinot blanc fantastische aspergewijnen vind, is natuurlijk niet zo raar, want dat is mainstream en daar heb je dus weinig aan. Daarom laat ik je delen in een aardige persoonlijke traditie: bij mijn eerste asperges van het jaar komt een glas mooie champagne–één met flink wat chardonnay, want dat past goed bij de boter die er ook altijd bij hoort. Dat ik mijn eerste asperges van het jaar bij voorkeur met gerookte zalm bereid, maakt de keuze voor champagne nóg feestelijker.’

Nadien (Le Club du Vin)
De Clos Marguerite Sauvignon uit Marlborough – Nieuw-Zeeland
‘Serieus, deze wijn ruikt én proeft zelfs naar asperges. In de smaak vind je ook een klein pepertje terug, die zorgt voor de zogenaamde bite en de juiste balans.’

 

Asparagus, Asperges

Marieke Botman (De Wijnbeurs)
Nu de temperaturen weer gaan stijgen, breekt ook het aspergeseizoen weer aan. Iedereen trekt massaal naar de terrasjes om de eerste zon op te vangen, die wij zo gemist hebben. Deze lente kriebels hebben wij ook bij de Wijnbeurs, want dat betekent dat het witte goud weer gegeten kan worden! De lente heeft haar eigen geur die het hart een vreugde sprongetje doet maken. Deze geur komt je tegemoet in een glas stuivende Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Maar er zijn meer wijn & asperge combinaties, dit ligt geheel aan de bereiding en ingrediënten.

Probeer de asperge eens in een salade met geitenkaas en een dressing van olijfolie en limoen. Het lichte en milde van de asperge, het frisse van de limoen en het strakke van de geitenkaas zorgt dat alle smaaknuances uit de wijn worden gecomplementeerd.  De asperges kunnen uiteraard ook op de klassieke manier worden bereid met ei, ham en botersaus. Dan zou een vollere wijn zoals een Chardonnay er beter bij aansluiten. Het volle en brede van een Chardonnay past goed bij de botersaus en het zachte van de wijn goed bij de asperges. Een andere goede combinatie met asperges is een Elzas wijn zoals een volle Riesling. Breid de asperges in combinatie met vis en een kruidige saus. Voor de liefhebbers van wat drogere wijnen is een Elzas wijn een goede combinatie met asperge, omdat deze wijn rijk is aan mineralen.

Natuurlijk blijft de keuze voor een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht een persoonlijke keuze. Dat maakt het ook zo leuk. Experimenteer gerust een beetje en verras jezelf! Kijk voor alle aspergewijnen op www.wijnbeurs.nl.

Inspiratie gekregen? Wij wel! Heb je vragen over deze wijn en spijs combinatie stuur ons dan een mailtje:

lindsay@wijnbloggers.nl

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.