Welke wijnen drinken we met Pasen?

De paashaas is weer in het land, de eitjes zijn zorgvuldig verstopt en het paasbrood is besteld. Pasen is sinds een aantal jaar flink aan het uitgroeien tot een heus culinair feest. En wie zijn wij om daar niet aan mee te doen? Ik vind het persoonlijk heerlijk om de tafel lekker aan te kleden en uit te pakken. En bij lekker eten hoort natuurlijk ook lekkere wijn. Nu hebben onze bloggers de juiste expertise in hun mars om advies te geven over de juiste ‘Paaswijnen’. Mocht je nog wat tips nodig hebben,  maak daar dan nuttig gebruik van.

paashaas wijn, Pasen

Het is misschien eerst wel een idee om even stil te staan bij het Paasfeest zelf voordat we meteen naar de wijnen overgaan. Ik denk dat je versteld zal staan van het aantal mensen die eventjes niet meer precies weten wat Pasen is en waarom we het vieren. En nee, het heeft van oorsprong niets te maken met de paashaas natuurlijk.. Dus even in het kort, wat is Pasen ook alweer?

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf Jezus aan het kruis. Na drie dagen stond hij op uit de dood. Verder wordt Pasen ook gezien als een lentefeest. De lente breekt aan en de tijd van schaarste van landbouw door de winter is voorbij.

jezus pasen

Wanneer vieren we Pasen?

Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Het wordt nooit eerder of later gevierd. Het feest valt elk jaar op een andere datum. Dat het feest ieder jaar op een andere datum wordt gevierd, heeft met de maanstand te maken. Pasen wordt de eerste zondag na de eerste volle maand gevierd. Om te bepalen of het volle maan is, wordt er gekeken naar een bepaalde standaard, de Paschal PMF. Deze geldt wereldwijd. In elk christelijk land wordt Pasen dan ook op dezelfde data gevierd. In Nederland wordt het twee dagen gevierd, maar er zijn ook landen waar het feest bijna een hele week duurt. Zo wordt het in veel Zuid-Amerikaanse landen een heilige week genoemd, ofwel Semana Santa. Deze week bestaat uit het vieren van Aswoensdag, witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en Pasen.

Eieren

Eigenlijk bestaat er helemaal geen verband tussen eieren en het Christelijke paasfeest. Vroeger dachten boeren dat eieren een soort kracht bezaten. Het verhaal ging, dat als mensen eieren in de grond stopte dit zorgde voor een goede oogst. Katholieken gebruikten eieren om na de vastenperiode weer op krachten te komen. Verder worden er op Palmpasen eieren verzameld.

De paashaas

De paashaas is onmisbaar bij het paasfeest. De paashaas komt eigenlijk uit Duitsland, waar hij net zo belangrijk is als Santa Claus in Amerika. In Duitsland geloofde men dat de haas eieren legde en deze ook verstopte. Er wordt gezegd dat kinderen daar naar eieren zochten en konijnen en hazen zagen vluchten. Ze waren er daarom van overtuigd dat de eieren van de konijnen waren. Op deze manier is de paashaas ontstaan. Verder wordt er ook wel gezegd dat de haas ooit het symbool was van vruchtbaarheid. Deze werd dan ook als een symbool van het lentefeest gezien (bron:http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/91106-wat-vieren-we-met-pasen.html).

Pasen en wijn

Na een kort lesje geschiedenis is het tijd voor de Paaswijntips van onze Bloggers.

Hinke de Jong |Brouzje | Champagne

Bij het paas ontbijt : voor aangenaam ontwaken met een ei de, Brut Tradition van J.M. Goulard.
Ook beschikbaar in klein formaat voor 4 glazen.

Bij de paas lunch : heerlijk fris maar ook zwoel, vol van smaak en nuances, een absolute top champagne de Prestige van het Grand Cru huis Corbon.

En dan bij hét paasdiner : een verfijnde champagne op hout gerijpt die ook staat te pronken én wordt geschonken in Michelin restaurants vanwege de klasse, een wat vollere champagne en daarom ook goed passend bij diner, de Brut de Fût van Aspasie.

Bianca van der Ven | Wijnologie

Witte wijn: Le Petit Balthazar – Viognier/Sauvignon Blanc. De kleur is helder geel met groene en zilveren tinten. Intense neus met limoen, grapefruit en exotisch fruit van de viognier. De sauvignon zorgt voor de elegante frisheid. Een soepele crispy aanzet met frisse tonen, gevolgd door een ronde zure smaak met gekruide limoen. Het geheel heeft een fijne smaakbalans en een lange fruitige afdronk.

Leuk om te weten: De wijnen van Le Petit Balthazar zijn vernieuwend en van hoge kwaliteit. Met een laag alcohol percentage komt er een lager aantal calorieën in, 87 calorieën per glas, dat is ongeveer 20% minder dan een gemiddeld glas wijn! Toch fijn tussen al het ‘paasgeweld’! 😉  Dit lagere alcohol percentage is natuurlijk bereikt zonder enige technische interventie.

Rosé: Dune – Gris de Gris. In de geur rozen, perzik en mandarijn. In de smaak verfijnd zacht, fris en bloemig. In balans en uiterst elegant. Een rosé die je drinkt met je pink in de lucht.  Een prima ballerina. Gracieus, elegant en verfijnd. Lekker met vis en schaaldieren of wat lichte tapas. Of gewoon zo, op het terras of in de tuin. Bij voorkeur met zon.

Rode wijn: Petit Pittacum – Mencia. Petit Pittacum van Bodegas Pittacum, gelegen in de D.O. Bierzo, is gemaakt van 100% mencia druiven. De druiven worden handmatig geoogst en in kleine manden overgebracht naar de Bodega. Na een strenge selectie word de wijn geperst en vergist, vervolgens rijpt de wijn 3 maanden op Eiken vaten. Mooie, intense neus van rood fruit als aardbeien en frambozen. Heerlijke knisperende wijn met milde kruiden, geroosterd hout, vanille, kaneel en zwarte peper.

Bovenstaande wijnen zijn te koop in de webwinkel van Wijnologie.

 

Fijne paasdagen allemaal! 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.