Topproducent Jean Macle uit de Jura

Na Stéphane Tissot en Jacques Puffeney is worden de wijnen van het derde driesterren-domein (Revue de Vin de France) Jean Macle nu ook door de Geluksdruif geïmporteerd.

Topproducent Jean Macle uit de Jura

Een van de dingen die de wijnen van de Franse Jura uniek maken, is de eeuwenoude traditie van oxidatief wijsmaken: het opvoeden van wijn in vaten die niet worden bijgevuld zodat er lucht bij kan, en er een vlies van gistcellen op het wijnoppervlak wordt gevormd. De meest prestigieuze en beste wijn die op deze manier wordt gemaakt is Vin Jaune, die minstens 6 jaar en 3 maanden heeft gerijpt. En de beste Vin Jaune komt uit de mini-appellatie Chateau-Chalon (50 ha) – waar alleen Vin Jaune gemaakt kan worden – en de beste producent van Chateau-Chalon is zonder twijfel Domaine Jean Macle.
Macle werkt al heel lang zo goed als biologisch – alleen bij enkele zeer stijle wijngaarden die moeilijk te bereiken zijn wordt een klein beetje organische herbicide gebruikt. Naast de iconische Chateau-Chalon, afkomstig van een aantal percelen Savagnin in en rondom het dorp, bezit het domein ook een aantal hectare Chardonnay (Cotes du Jura), waarvan een prachtige oxidatieve blend wordt gemaakt met Savagnin (15-20%) – soms is er ook een 100% Chardonnay.  Van Chardonnay wordt ook Macvin gemaakt en de laatste jaren maakt Laurent Macle ook kleine hoeveelheden Chardonnay ‘ouillé’ – dus niet oxidatief – in de bourgondische stijl.
Domaine Macle, wat tegenwoordig wordt geleid door (7e generatie) Laurent, heeft een legendarische status: in alle bekende Franse wijngidsen wordt het tot de absolute top gerekend – van de Jura en van heel Frankrijk. Niet zo gek dus dat de wijnen schaars zijn, het heeft even geduurd voordat we het voor elkaar hebben gekregen om een kleine allocatie konden krijgen. We zijn trots dat we nu eindelijk de wijnen van Macle op de Nederlandse markt kunnen aanbieden!
Domaine Macle, De Geluksdruif, Jean MacleDe volgende wijnen zijn beperkt beschikbaar (prijzen zijn advies verkoop prijzen consument incl. btw)

Cotes du Jura blend 2011 € 24,90

Klassieke blend van chardonnay (ongeveer 80%) en savagnin (20%), voor zo’n 2,5 jaar onder het vlies, dus oxidatief opgevoed. In deze stijl, zeg maar een lichtere vorm van een Vin Jaune, is prachtig elegant en rijpt buitengewoon mooi. Ragfijne zuren, super complex en lang, maar blijf elegant – de ‘sherry’ tonen zijn perfect in balans. Een klassieker in het genre.
Een bijzondere wijn – want de meeste oxidatief gemaakte wijnen in de Jura zijn tenminste deels van Savagnin. Dit is een 100% chardonnay oxidatief gemaakt – iets milder dan de blend met savagnin. Zacht en rijk, iets filmend, diepte en lengte. Ongeveer 2,5 jaar onder het vlies.
Op kleine schaal maakt Laurent Macle sinds enkele jaren wat niet-oxidatieve wijn – meestal maar enkele vaatjes. Maar ook in deze stijl overtuigt Macle, met een zeer elegant en boeiend glas, waaruit andermaal blijk wat een groots terroir de Jura herbergt, ook voor deze stijl van wijn. Diep, elegant, klassieke feel, zeer boeiend glas.
De Chateau-Chalon van Macle is een iconische wijn. Liefhebbers weten genoeg. Zeer beperkte voorraad, max 2 flessen p.p.
Klassieke Macvin van het hoogste niveau. Beperkte voorraad, max 3 fl p.p.

Neem eens een kijkje op de site: www.geluksdruif.nl

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.